instant fap

Mladi inovatori nastavljaju razvoj WiKey-a pod okriljem Deutsche Telekoma

Mladi inovatori nastavljaju razvoj WiKey-a pod okriljem Deutsche Telekoma

Općinski načelnik Edin Behrić u srijedu, 04.novembra je ugostio trojicu velikokladuških mladih inovatora koji su odnedavno široj javnosti postali poznati zahvaljujući projektu WiKey, malom cloud uređaju s bežičnim punjenjem.

Povod za današnji prijem bio je nedavni uspjeh ovih momaka koji su nedavno boravili u Poljskoj gdje su odabrani među četiri najbolja tima koji će nastaviti razvoj svojih projekata u okrilju DT (Deutsche Telecoma) akceleratora/inkubatora u Krakowu. Izbor među četiri najbolja tima kladuškim inovatorima obezbijedio je besplatan stan, automobil za njihove potrebe i prostor za rad u svrhu razvoja inovacije.

Kroz prethodne radionice, svoju ideju su prezentirali investitorima, dodatno je usavršili a imaće priliku kroz idućih mjesec dana da dodatno rade na poboljšanju uređaja kako bi se što prije mogao naći u prodaji.

Uz čestitke mladim kladuškim inovatorima na dosadašnjem uspjehu i rezultatima, načelnik Behrić im je obećao dodatnu pomoć jer, kako je rekao, oni su najbolji prezentatori Velike Kladuše i pokazatelj da Velika Kladuša ima veliki potencijal. Općina Velika Kladuša je dosad pomogla ove mlade inovatore sa 4.500 KM, a obezbijediće im novčana sredstva za određene troškove jednomjesečnog boravka u Poljskoj.

Podsjetimo, projekt WiKey mali je cloud uređaj s bežičnim punjenjem. Uređaj veličine USB ključa može pohranjivati i razmjenjivati datoteke, pratiti zdravstveno stanje vlasnika te upravljati pametnim uređajima i servisima online.

KOMENTARI