instant fap

Mladić u pauzama radio sklekove

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH, svjedok optužbe David Harland potvrdio je da je Armija BiH (ABiH) 1995. dobijala isporuke oružja iz Irana, Turske i sa Zapada, uz saglasnost Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

On je dodao da bi NATO udari na Vojsku Republike Srpske (VRS) u avgustu te godine bili izvedeni i da nije bilo druge eksplozije na sarajevskoj pijaci Markale, koja je bila “okidač” za vazdušne napade.

Mladić, koji je prošlog četvrtka bio prebačen u bolnicu na preglede nakon što mu je pozlilo u sudnici, prisustvovao je suđenju, a u jednoj pauzi je stražarima pokazivao kako radi polu-sklekove, oslanjajući se na sto ispred sebe u sudnici.

Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Branko Lukić, Harland, koji je 1993. do 1995. godine bio zvaničnik za civilne poslove UNPROFOR-a i politički savjetnik komandanta “plavih šljemova” Ruperta Smitha, posvjedočio je da je Iran slao oružje u BiH preko Hrvatske, a “uz znanje SAD-a”.

Isporuke oružja

“Hrvatska je te isporuke oporezivala tako što bi dio oružja zadržala. Takođe, na aerodrom u Tuzli su iz aviona u niskom letu bile spuštane isporuke oružja od pristalica sa Zapada i iz Turske”, izjavio je svjedok. Savjet bezbjednosti UN-a, po riječima Harlanda, nije kaznio kršenje sopstvenog embarga na isporuke oružja BiH, zato što su u te isporuke bile umiješane neke njegove članice.

Na sugestiju branioca Lukića, Harland je rekao i da je druga eksplozija na pijaci Markale, 28. avgusta 1995., bila “izabrana” kao “okidač” napada avijacije NATO-a na položaje VRS-a, do kojih bi svejedno došlo zato što je u međunarodnoj zajednici sazrilo uvjerenje da se rat ne može okončati bez primjene sile protiv Mladićeve vojske, kako bi bosanski Srbi predali dio osvojenih teritorija.

“Markale su bile izabrane kao okidač. Da se nisu dogodile, VRS bi bila bombardovana par nedjelja kasnije”, posvjedočio je Harland.

Ponavljajući da je u to vrijeme, kao i prethodnih ratnih godina, artiljerija VRS-a nasumičnom vatrom bez vojne svrhe terorisala stanovništvo Sarajeva, svjedok je, međutim, odbacio tezu Odbrane da su se srpske snage samo branile od ofanziva ABiH iz grada.

Direktna optužba

Prema optužnici koja Mladiću, bivšem komandantu VRS-a, na teret stavlja terorisanje civila u Sarajevu, u drugoj eksploziji kod pijace Markale, 28. avgusta 1995. minobacačka granata ispaljena sa srpskih položaja ubila je 43 i ranila 75 građana.

Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH te uzimanje vojnika UNPROFOR-a za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane, Harland je potvrdio i da šest zaštićenih zona UN-a – uključujući Sarajevo i Srebrenicu – nije bilo demilitarizovano, ali je naznačio da za taj posao nije bio nadležan UNPROFOR nego same zaraćene strane.

Svjedok je Mladića direktno optužio da je “ubio ili naredio ubistvo” komandanta ABiH u Žepi Avdu Palića, nakon što je Palić u julu 1995. došao na komandno mesto VRS-a radi pregovora o evakuaciji civila.

Pukovnik Palić je, kako je naveo, odbio da se sa svojim vojnicima preda, a zatim je bio odveden, da bi sutradan čuli da je mrtav.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno 17. jula, kada bi trebala da svjedoči Crhristina Schmitz, medicinska sestra iz Njemačke koja je radila u Potočarima u julu 1995. godine.

KOMENTARI