instant fap

Mladićev svjedok uporan u tvrdnji da je Armija BiH pucala na tramvaje u Sarajevu

Mladićev svjedok uporan u tvrdnji da je Armija BiH pucala na tramvaje u Sarajevu

Unakrsno ispitujući vještaka Odbrane za balistiku Mileta Poparića, tužioci su na suđenjuRatku Mladiću pobijali tvrdnju da Vojska Republike Srpske (VRS) nije u jesen 1994. u centru Sarajeva ubila sedmogodišnjeg dječaka i ranila njegovu majku.

Tužiteljka Caroline Edgerton dokazivala je da su Dženana Sokolović i njen sin Nermin Divović, dok su prelazili put, bili “lako vidljivi kao civili” sa snajperskih položaja VRS-a na Grbavici, javlja BIRN – Justice Report.

Da, ako su stajali na tom mjestu, to nisam ni sporio”, odgovorio je Poparić, koji je sugerisao da se incident desio nakon što su Sokolovićeva i njen sin prešli kolovoz.

Na konstataciju tužiteljke da su na pješačkom prelazu oni mogli biti lako pogođeni sa zgrade “Metalke” na Grbavici, udaljene 300 metara, svjedok je kazao: “Dobar strijelac je mogao da ih pogodi s tog rastojanja.”

Mladić, tadašnji komandant VRS-a, optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva. U optužnici je navedeno 17 snajperskih napada u kojima su civili ubijeni i ranjeni. Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida, i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Zastupnica Optužbe pobijala je i Poparićev iskaz da VRS u jesen 1994. nije iz snajpera pucala na tramvaje u Sarajevu, pri čemu su stradali civili.

Poparić je, međutim, ostao pri iskazu da je na tramvaje, po dokazima koje je analizirao, 8. oktobra 1994. pucala Armija BiH (ABiH) sa zgrade Izvršnog vijeća, u centru Sarajeva.

Tužiteljka Edgerton podsjetila je svjedoka da UNPROFOR ni u jednom izvještaju o incidentu nije pomenuo mogućnost da je vatra otvorena sa Izvršnog vijeća.

Zaključak Mladićevog balističara – da to što su hici tramvaje pogodili pod velikim uglom ukazuje da je pucano sa te obližnje zgrade pod kontrolom ABiH – tužiteljka je nastojala da opovrgne filmom s lica mjesta na kojem su, po njenom tumačenju, pripadnici UNPROFOR-a utvrdili da ugao hitaca nije bio veliki.

“Sa snimka ne mogu da vidim ugao”, odgovorio je svjedok, dodavši da bi ugao pogodaka morao biti izuzetno mali ako bi meci bili ispaljeni sa snajperskih položaja VRS-a na Grbavici, što film, po njemu, nije pokazao.

Zastupnica Optužbe sugerisala je i da je Poparić označio pogrešno mjesto na kojem su tramvaji pogođeni, kako bi dokazao da oni nisu mogli biti pogođeni iz snajpera sa srpskih položaja. Vještak Odbrane i to je odbacio tvrdeći da je mjesto u centru Sarajeva na kojem su tramvaji pogođeni, tačno ustanovio na osnovu, između ostalog, izjave jednog od vozača.

Višednevno svjedočenje Poparića biće okončano danas, 5. novembra, nakon što odgovori na dodatna pitanja Mladićevog branioca Branka Lukića.

KOMENTARI