instant fap
NaslovnicaUncategorized

Mladunčad dionosaura bila je premala da bi opstala

Mladunčad dionosaura bila je premala da bi opstala

Nestanak dinosaura prije 65 milijuna godina oduvijek interesira znanstvenike i do sada je poznato nekoliko teorija, a Marcus Clauss i Daryl Codron sa sveučilišta u Zürichu smatraju da odgovor dijelom leži u reprodukcijskoj strategiji tih zadivljujućih životinja koje su legle jaja, doznaje se iz njihova članka u časopisu Biology Letters.

Ne radi se o staroj, neuvjerljivoj pretpostavci da su mali sisavci, koji su preživjeli masovno izumiranje u razdoblju krede i tercijara, pojeli jaja velikih dinosaura. Osim prihvaćenih teorija da je do tako surovog nestanka dinosaura došlo uslijed prirodnih kataklizmi, od udara golemog asteroida do razornih vulkanskih erupcija, dinosauri su, tvrdi ovaj dvojac, »kažnjeni« jer su oviparne životinje, tj. legu se iz jaja, za razliku od sisavaca koji su živorodne životinje.  Jaja su ograničena veličinom – što je jaje veće to njegova ljuska mora biti deblja, ali također mora propuštati kisik, objašnjavaju Clauss i Codron. Veliki su dinosauri imali proporcionalno jako male bebe.

»Težili su između dvije i deset kilograma, a kako bi dostigli svoju punu veličinu od 30 do 50 tona, morali su prijeći brojne faze rasta«, objašnjavaju znanstvenici. Ti mladi dinosauri su, prije nego su odrasli, u ekosustavu predstavljali najmanje životinjske vrste i jeli su istu hranu. Sisavci su, međutim, kod rođenja već bili dovoljno veliki i prvo su se hranili majčinim mlijekom. Osim toga, male i srednje vrste dinosaura su bile znatno manje zastupljene od sisavaca, jer je njihov životni prostor zauzela mladunčad velikih dinosaura.

»To nije predstavljalo problem tijekom 150 milijuna godina, ali kada se nešto desilo što ih je gurnulo u stranu velike vrste dinosaura, nestala je cijela skupina«, objasnio je Clauss.

Samo mali dinosauri koji su osvojili nove životne prostor tako da su poletjeli,  preživjeli su izumiranje i postali ptice.

KOMENTARI