instant fap

Mliječni put: 17 milijardi planeta veličine Zemlje

Mliječni put: 17 milijardi planeta veličine Zemlje

U galaksiji Mliječni put postoji najmanje 17 milijardi planeta čija je veličina slična Zemljinoj, navodi se u procjenama dvije nezavisne grupe američkih astronoma.
Procjene su zasnovane na svježim podacima koji su stigli sa NASA-ine sonde “Kepler” koja je lansirana 2009. godine sa zadatkom da pronalazi “zemaljske” svjetove.

To ne znači da su sve te planete potencijalno nastanjive, ali je tako veliki broj dobrodošla polazna tačka da se traga za svjetovima koji su slični našem, ocjenjuje agencija Asošiejted pres (AP).

Naučnici tek treba da nađu Zemljinu sestru bliznankinju – dakle ne samo onu koja je sličnih dimenzija već i onu koja se nalazi u takozvanoj “goldiloks zoni”, gdje nije ni previše hladno ni previše toplo, pa voda može postojati u tečnom agregatnom stanju.

Tim sa Smitsonijanskog centra za astrofiziku pri Univerzitetu Harvard procijenio je da najmanje jedna od šest zvijezda u Mliječnom putu ima planetu zemaljskih dimenzija.

Drugi tim, sa Berklija, Univerziteta Kalifornija i Univerziteta Havaji procijenio je, primjenjujući drugačiji metod, da 17 odsto zvijezda u Mliječnom putu ima planete koje su sličnih dimenzija kao Zemlja.

Takve planete su samo djelić onoga što krije Mliječni put, jer prema nekim procjenama u galaksiji postoji nekoliko stotina milijardi planeta od kojih mnoge orbitiraju oko zvijezda koje se veoma razlikuju od našeg Sunca.

Rezultati su predstavljeni 7. januara u Američkom astronomskom društvu.

KOMENTARI