Mljevenici su otišli u zaborav, pogledajte kako Hrvati zovu ćevape s čvarcima

HomeMagazin

Mljevenici su otišli u zaborav, pogledajte kako Hrvati zovu ćevape s čvarcima

Koliko koštaju ćevapi na Manhattanu: Tiktoker posjetio balkanski restoran i otkrio cijene

Hrvati pobjeđuju kada je u pitanju novi naziv za kojekakve stvari, ali stiče se utisak da su se baš nameračili na ćevape.

Svima u regionu su poznati ćevapi, iako su najpoznatiji oni sarajevski. Ipak, Hrvati su nedavno osjetili potrebu da uvedu sinonim za ovu riječ, te je jedan zagrebački restoran dao specijalitetu ime “mljevenici“. Tu naše komšije nisu stale, sada se pojavilo novo jelo sa potpuno novim izmišlljenim nazivom, a to su ćevarci.

Naselje Draganovec, nedaleko od Koprivnice, dobilo je svoj prvi ćevarak. Seosko imanje i izletište Vidova suza, vlasnika Siniše Nemeca, priprema ćevape s čvarcima ili ćevarke.

Siniša je istakao da s obzirom da se u ovome kraju ćevapi jedu veoma često, oni su odlučili da za praznike, uz tradicionalnu ponudu hrane, predstave i nove ćevape u koje stavljaju čvarke i određenu kombinaciju začina.

“Da bi ćevarak bio ovako ukusan i sočan najbitnija je razmjera mesa i čvaraka”, istakao je Nemec, dodavši da se uz takve ćevape, koji su nešto veći od uobičajnih, servira domaći pinđur, luk s bundevinim uljem i pogačice s čvarcima, piše Mondo

Vlasnik imanja je otkrio da je ćevarak u stvari porodični recept, ali nakon što je Sinišin brat mesar usavršio recept odlučili su da ga ponude i gostima na imanju.

“Kao što vidite ništa što ide uz ćevarak nije klasika već se radi u ovome kraju. Naravno ćevarci će se moći pojesti i u klasičnoj lepiniji, ali originalni recept je s ‘čvarkušama'”, zaključio je vlasnik imanja.

Vidovu suzu nedavno je posjetila i ekipa s YouTube kanala Gastro tražilica koja snima zabavne emisije o hrani i restoranima gdje su probali neobični ćevarak.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0