Mnogi iznenađeni Bidenovom podrškom Izraelu i odobravanjem vojne akcije u kojoj ginu civili

HomeVijestiGlobus

Mnogi iznenađeni Bidenovom podrškom Izraelu i odobravanjem vojne akcije u kojoj ginu civili

Biden će tražiti da se do 2022. vakciniše 70 posto svjetske populacije

Komentar američkog predsjednika Joea Bidena da Izrael nije pretjerano reagirao u odgovoru na raketne napade iz Gaze i Libana izazvao je negodovanje čak i u dijelovima njegove demokratske stranke, koji vojne akcije izraelskog premijera Benjamina Netanyahua smatraju pretjeranim.

U srijedu navečer kongresmenka Rashida Tlaib rekla je za BBC Newsnight da bi Sjedinjene Države trebale zaprijetiti ukidanjem vojne podrške Izraelu ako ne zauzda vojsku.

Bidenovi komentari pomjeraju američku politiku u suprotnom smjeru – i smatrat će se prihvatanjem, ako ne i odobravanjem, trenutnog izraelskog vojnog ponašanja, navodi BBC.

Političke posljedice za Bidena mogle bi biti znatne. Do sada je Biden mogao računati na podršku ljevičarskih naprednjaka u svojoj koaliciji dok slijedi svoje političke prioritete. Možda su željeli ambiciozniji napor na imigracijskoj reformi ili povećanju minimalne plate, ali oni su ga ipak podržavali.

Ukoliko počnu osjećati da Biden zatvara oči na ono što smatraju grubim kršenjem ljudskih prava, mogli bi se početi odmicati od njega. Uz usku demokratsku većinu u Kongresu, bilo kakav demokratski “prebjeg” ili neslaganje mogli bi temeljno poremetiti Bidenove planove, navodi BBC.

Inače, to nije prva izjava u kojoj se Biden praktično stavio na stranu Izraela. Nakon telefonskog razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom Biden je rekao da “Izrael ima pravo da se brani“.

Biden je u razgovoru s Netanjahuom osudio raketne napade Hamasa i ostalih grupa na Izrael i izrazio bezrezervnu podršku sigurnosti Izraela i legitimnom pravu Izraela da brani sebe i svoj narod, dok štiti civile.

U izraelskim napadima u Gazi do sada je stradalo najmanje 109 ljudi, uključujući 28 djece i 15 žena, izvijestilo je u četvrtak palestinsko Ministarstvo zdravlja sa sjedištem u Gazi. Najmanje 621 osoba zadobila je povrede kao rezultat izraelskih zračnih napada ove sedmice, dodalo je Ministarstvo zdravstva.

S druge strane, od ponedjeljka je sedam Izraelaca ubijeno, a više od 200 povrijeđeno, prema podacima izraelske vojske. Mnogi u svijetu osuđuju Izrael zbog prekomjerne upotrebe sile i smrti velikog broja civila, uključujući djecu. No, Biden zasad nije osudio te poteze vojske.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: