Modernizacija cesta u FBiH: Unsko-sanskom kantonu 21,4 posto sredstava

HomeVijestiBiH

Modernizacija cesta u FBiH: Unsko-sanskom kantonu 21,4 posto sredstava

Besplatni udžbenici za prvačiće i učenike drugog razreda

U kabinetu premijera Unsko-sanskog kantona Huseina Rošića upriličen je sastanak sa federalnim ministrom Šemsudinom Dedićem i predstavnicima JP Ceste Federacije BiH i JP Direkcija regionalnih cesta Unsko-sanskog kantona, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanku su prisustvovali i ministar privrede u Vladi USK Samir Sedić i savjetnik premijera USK Hadis Jusić. Razgovaralo se o aktivnostima koje ovo federalno preduzeće planira realizirati na području USK u ovoj godini.
Prema riječima Dede Pjanića, izvršnog direktora u JP Ceste Federacije BiH, cilj sastanka je bio zauzimanje zajedničkog stava po pitanju prekategorizacije regionalnih i magistralnih cesta i upućivanje istog ka Vladi Federacije BiH.

-Prva tačka sastanka vezana je za program organizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH koja je krenula 2014. godine, a koja je sad nakon usvajanja akciza uzela zamaha. Dotakli smo se projekata koji su vezani za Unsko-sanski kanton i razgovarali o tome u kojoj su fazi i koji će u ovoj godini krenuti u realizaciju. To su uglavnom aktivnosti na obilaznicama gradova USK-a: Bihać, Cazin, izgradnja ceste Bihać – Bosanska Krupa, trake za spora vozila Ripački klanac – Lanište i dionica od Bosanskog Petrovca prema Bosanskom Grahovu. Zatim rekonstrukcija crnih tačaka tipa raskrsnica Mala Lisa, Kamenica devijacija puta AVNOJ-a i još nekih objekata poput mostova na području USK. Ti projekti sada kreću u modrnizaciju, neki će krenuti u ovoj godini sa samim izvođenjem, a neki iduće godine nakon završetka prethodnih procedura pregleda tehničke dokumentacije, dozvola, saglasnosti i elaborata – kazao je Pjanić.

Fokus je na četiri ciljne tačke, prije svega da Bužim prvi put dobije magistralnu cestu, a to je poveznica od Bosanske Krupe prema Velikoj Kladuši koja ide preko Bužima.

“Naravno, vrlo značajan nam je i Nacionalni park Una, prekategorizacija te ceste iz regionalne u magistralnu kada je u pitanju put prema Martin-Brodu preko Kulen-Vakufa i Oršca, kao i ovaj dio puta preko naselja Gata koji se nalazi na putnom pravcu od Bihaća do Velike Kladuše na kojem se nalazi granični prijelaz Hadžin Potok. Nismo zaboravili ni dolinu Sane kada je u pitanju povezivanje Ključa i Sanskog Mosta, da i taj dio preraste u magistralnu cestu. Mi smo u budžetu za 2018. godinu planirali izdvojiti 12 miliona maraka za rekonstrukciju regionalnih cesta USK-a i to je do sada najveći iznos u posljednjih deset godina. Tu imamo nekoliko projekata koje smo prenijeli iz 2017. godine, ali nismo niti jedan grad ni općinu zapostavili u tim budućim projektima – istako je kantonalni premijer Husein Rošić.

Prema riječima federalnog ministra Dedića, Unsko-sanski kanton nikada nije bio bolje zastupljen kada su u pitanju investicije i projekti Federalne direkcije za ceste. On je dodao kako je Vlada Federacije BiH prije nekoliko dana usvojila program rada za ovu godinu i po pitanju programa modernizacije cesta u Federaciji ovaj kanton je zastupljen sa 21,4 posto, što dovoljno govori da je učešće u raspodjeli sredstava, kada su u pitanju ceste na ovom području BiH, prvi put iznad prosjeka i onako kako to zaslužuju građani USK-a.

-Ono što nam je cilj jeste da 330 kilometara magistralne mreže koju trenutno imamo na kantonu povećamo na način što ćemo ceste kroz povezivanje Velike Kladuše, Bužima i Bosanske Otoke, pretvoriti u magistralnu cestu kako bi i građani Bužima imali magistralnu cestu, a to samim tim podrazumijeva i buduće investiranje i održavanje. Nastojali smo se izboriti kada su u pitanju projekti povezanosti našeg kantona sa Federacijom BiH. Kao što znate 2,3 miliona maraka smo osigurali za uspostavljanje željezničkog saobraćaja, tako da će naši građani od ove godine imati mogućnost putovanja talgo vozovima za Sarajevo. Pored toga smo izdvojili 4 miliona maraka za aerodrom u Bihaću i planiramo u ovoj godini izdvojiti još 2,5 miliona maraka, te očekujemo od gradske i kantonalne vlasti da zajednički što prije završe finansijsku konstrukciju kako bi građani bili sigurni da će ovaj projekat biti završen u što kraćem roku – kazao je Dedić.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: