instant fap
NaslovnicaBiH

Moguća i poželjna vlast bez SDA

Moguća i poželjna vlast bez SDA

Potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Radojičić optužio je jučer Stranku demokratske akcije (SDA) da podriva sve procese u BiH, a istovremeno, kako kaže, koristi sve beneficije vlasti te ustvrdio da je za SNSD vlast bez SDA moguća i vjerovatno sasvim poželjna, javlja Fena.

Smatra, međutim, da SDA neće sama izaći iz vlasti.

– U BiH se niko dobrovoljno nije odrekao vlasti, a da SDA vodi politiku u kojoj se, s jedne strane, pokušava suprotstavljati, kontrirati i praviti niz problematičnih situacija na nekoliko tačaka i oblasti u BiH, dok istovremeno koristi beneficije vlasti, navodi Radojičić i tvrdi da ukoliko neko ne izbaci SDA iz vlasti, sami izaći neće i iznutra će praviti probleme.

Način na koji SDA vodi politiku za Radojičića je čista provokacija.

– Ovakav način vođenja politike od SDA je čista provokacija i pokušaj podrivanja svih procesa. Oborili su amandmane na Ustav RS-a, dižu tenzije oko Srebrenice i Mostara, Brčko distrikta, glasaju protiv budžeta BiH… To je jedna politika provokacija koja ne može imati svoje mjesto u strukturama vlasti, a mogu biti opozicija, naveo je Radojičić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Kritikujući ponašanje SDA, on je naveo da se stranke “petorke” moraju dogovoriti da li SDA ostaje u vlasti, odnosno prvenstveno to mora odlučiti SDPBiH, „s obzirom na to da ih je SDP i uveo u vlast kroz platformu”.

SDPBiH se, kaže, mora opredijeliti da li s takvim partnerom uopće može dalje, s tim da će se postaviti pitanje i federalnih vlasti.