instant fap
NaslovnicaVijesti

Monti: Italiji nije potreban paket pomoći EU

Monti: Italiji nije potreban paket pomoći EU

Italiji nije potreban paket pomoći od njenih evropskih prtnera, izjavio je u srijedu premijer Mario Monti u obraćanju italijanskom parlamentu. “Mi želimo pokazati djelima u našoj zemlji da nam nije potrebna zaštita koju nam pružaju drugi jer ona paralizira našu ekonomiju”, izjavio je Monti tokom obraćanja Senatu.

On je izjavio da će pritisak na italijanski javni dug popustiti ukoliko EU “usvoji mjere kao što su ozbiljna javna ulaganja i ako poduzme korake ka izdavanju euro obveznica ili fondova za otkup dugova”, prenosi Xinhua.

Monti je kazao da te mjere neće biti operativne u ovoj godini, “ali se ne smiju isključiti kao opcija”.

“Italija i Evropa u cjelini sada su pod većim prtitiskom nego prije nekoliko mjeseci”, izjavio je Monti i dodao da će biti “razmjene mišljenja s američkim predsjednikom Barackom Obamom, ‘koji je pokazao razumljivi interes i brigu za dešavanja u eurozoni’ uoči samita EU 28. juna.

“Ukoliko Vijeće EU 28. juna stvori solidan paket mjera za poticaj ekonomskog rasta, italijansku javni dug bi se smanjio”, izjavio je Monti.

“Ono što zapravo brine finansijska tržišta i agencije za kreditni rejting je usporavanje ekonomskog rasta, što brine i nas”, kazao je.

U intervjuu za torinske novine La Stampa u srijedu, njemački ministar finansija Wolfgang Schuble izjavio je da Italija nije u opasnosti, ali je pozvao italijanske zvaničnike da se “čvrsto drže puta kojim je krenula Montijeva vlada”.