instant fap

Moralno dno Zlatka Lagumdžije

Ahmetović: Bojim se da je žrtvovao i izbore u Srebrenici zarad fotelje ministra vanjskih poslova • Lazović: Dovođenjem načelnika iz reda srpskog naroda Dodik bi potisnuo bolna sjećanja na genocid

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) tražit će ponavljanje lokalnih izbora za Srebrenicu, najavio je predsjednik te stranke Milorad Dodik. Ovo je, inače, jedan od zaključaka preksinoćnje sjednice Izvršnog odbora SNSD-a, na kojoj su analizirani rezultati lokalnih izbora i postizborna politička situacija. Također, imajući u vidu špekulacije o izborima u Srebrenici, Izvršni odbor SNSD-a smatra da ne treba pristupiti konstituisanju tamošnje skupštine opštine.

– Traži se da se održe novi izbori u opštini Srebrenica i pozivaju stranke iz RS-a na zajedničko djelovanje u tom pravcu, navedeno je u saopćenju objavljenom nakon sjednice IO SNSD-a.

Ponavljanje izbora u Srebrenici je nemoguće jer su oni održani u skladu s Izbornim zakonom BiH i u potpunosti su legalni i legitimni, istakli su predstavnici političkih stranaka iz Federacije BiH.

Prema riječima Sadika Ahmetovića, potpredsjednika SDABiH, spomenuti zaključak je vrlo teško ili gotovo nemoguće realizirati.

– Ukoliko, ipak, dođe do poništenja izbora u Srebrenici, u što ne mogu da vjerujem, s obzirom na sami legitimitet izbora, onda je to jedno demokratsko i moralno dno Zlatka Lagumdžije, koji bi, sklapanjem dogovora s Dodikom, to mu mogao i omogućiti, jer se bojim da je možda u okvirnom dogovoru žrtvovao i izbore u Srebrenici zarad fotelje ministra vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH, istakao je Ahmetović te napomenuo:

“Najveći strah žrtava genocida je da je jedini Bošnjak u VMBiH Lagumdžija trgovao njihovim životima i glasovima”.

Ahmetović je podsjetio da, ukoliko Dodiku ne pođe za rukom poništenje izbora u Srebrenici ove godine, to bi se moglo desiti u narednom izbornom ciklusu.

 

KOMENTARI