instant fap
NaslovnicaAUTO

Mountune tunirao Ford Focus ST, dobio znatno više snage

Mountune tunirao Ford Focus ST, dobio znatno više snage

Sve strožiji propisi o emisiji gasova u Evropi prisilili su Ford da odustane od najsnažnije RS verzije četvrte generacije modela Focus, a tuner Mountune je tu kako bi ponudio alternativu.

Ford još uvijek prodaje Focus ST u različitim konfiguracijama, s dizelskim i benzinskim motorima, manuelnim i automatskim mjenjačima, kao i u hatchback i karavanskoj izvedbi, a pored toga postoje tuneri koji osiguraju više snage.

Britanski tuner Mountune je predstavio najnoviji paket poboljšanja za Focus ST koji je baziran na M350 paketu iz marta 2020. godine. Poboljšani paket nosi oznaku M365.

Fordov 2,3-litarski turbobenzinac sada razvija 360 KS i 560 Nm, odnosno 10 KS više u odnosu na Focus ST treće generacije. Ipak, postojao je model Heritage Edition kao labuđi pjev sa 370 KS, koji je također proizvod Mountunea.

M365 je namijenjen Focusu ST s pomenutim 2,3-litarskom turbobenzincem i manuelnim mjenjačem, a zvuk motora je “uzbudljiviji” kada vozač odabere Sport ili Track mod vožnje.

Track mod je rekalibriran, a iz Mountunea kažu da je cijeli paket poboljšanja dostupan zahvaljujući rempiranju ECU jedinice koje se vrši preko tunerove mTune SMARTflash aplikacije. Ono što je potrebno jesu smartphone i Bluetooth OBD interfejs kako bi se izbjeglo korištenje laptopa.

Povećanje snage košta oko 677 eura, što i nije mnogo jer se oslobađa dodatnih 84 KS i 140 Nm obrtnog momenta u odnosu na standardni Focus ST s turbobenzinskim motorom.

KOMENTARI