Možda te baš ovaj ramazan..

HomeSanski MostLokalne teme

Možda te baš ovaj ramazan..

Mališani u džematu Lukavice pripremili doček mjesecu Ramazanu

Jedna od misija svakog čovjeka, osobito vjernika, jeste pozitivna promjena i samoizgradnja ličnosti, korigovanje negativnih strana karaktera i oplemenjivanje onih detalja u nama koji predstavljaju najbolji dio nas.

U našim životima mnogo je dana kad radimo na tim promjenama, ali je, ponekad, još više prepreka koje nas sprečavaju u tome, počevši od naših duša koje nas nagovaraju na loše, do vanjskog faktora čiji je zadatak da nas ometa u progresu, a to je onaj nevidljivi faktor, ali osjetni, pod čijim utjecajem učinimo mnogo toga što bez njega ne bismo – nije li to šejtan?!

Gotovo da čujemo zvuk spuštanja kofera ovog plemenitog mjeseca, čiji nas dolazak uvijek jednako obraduje, probudi u nama najljepše osjećaje, ali još važnije i namjere da ćemo ga baš ove godine najbolje ugostiti, najpotpunije iskoristiti njegovo prisustvo i na najljepši način ispratiti, obećavši mu da ćemo sve ono što smo u njemu postigli, ljubomorno čuvati do njegovog narednog dolaska.

Svako od nas ukrašen je mnogobrojnim vrlinama, ali i iskušan mnogobrojnim manama, nedostacima ili osobinama sa kojima se ne možemo izboriti, a imamo potencijala za to, pa je ovaj posebni mjesec jedinstvena prilika za uhvatiti se ukoštac sa spomenutim.

Ako bismo u jednoj rečenici opisali ramazan, jedan od opisa bio bi da je on mjesec iznimne prilike za duhovnim uzdizanjem. Dok će mnogi ljudi provesti ramazan ustežući se od jela i pića, ambicioznima je on prilika da znatno više poboljšaju svoj status kod Uzvišenog Allaha, iščiste ne samo svoj stomak od onoga što ulazi na njihova usta, nego da pročiste svoje srce, oplemene svoju dušu i usmjere svoje tijelo ka onome što će im i nakon ramazana biti karta za Džennet.

—————-

Ukoliko ste od onih koji su iskušani padom imana, ramazan je idealna prilika da probudite sve ono što obnavlja i ojačava vaš iman. Ramazan je mjesec u kojem je počela objava Kur’ana, i on nas tokom svojih lijepih dana i posebnih noći, od početka do kraja, podsjeća na ljepotu druženja sa Allahovom Knjigom: “U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je uputa ljudima, jasan dokaz Pravoga puta i razlikovanja dobra od zla” (El-Bekara, 185).

Ne znamo to, ali možda je ovaj ramazan jedina prilika da u tome uspijemo.

—————–

Možda nisi od onih koji provode mnogo vremena u namazu, ili si od onih koji namaz obavljaju mehanički, a bilo bi ti drago da se to promijeni? Ramazan je odlična prilika da upoznaš ljepote namaza. Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, namaz je bio odmor. Tad, kad su glavni šejtani svezani i kad je lakše ukrotiti neposlušnu dušu u nama, imaš priliku da se predaš namazu: skrušeno, potpuno, vremenski dulje nego što to inače radiš, ponizno, svjesno da stojiš pred Vladarom svih Vladara, Stvoriteljem svega stvorenog, svojim Gospodarom. Neka ti sastanci budu ljepši i kvalitetniji od bilo kojeg sastanka koji si ikad imala s ljudima na ovom svijetu. Jer, onoliko koliko nam je neki posao važan, koliko o njemu ovisi naša budućnost, toliko smo mu i predani. A, kad sagledaš cijeli svoj život, nećeš naći sigurniju budućnost od one nakon smrti, niti ćeš naći važnijeg sastanka od onog na kojem pripremaš život koji će nastupiti nakon nje. Klanjaj svaki namaz kao da ti je posljednji, jer, unatoč tome što je to teško pojmiti, jedan namaz će doista biti posljednji.

Ne znamo to, ali možda je baš ovaj ramazan jedina prilika da u tome uspijemo.

——————–

Jesi li od onih koji ne mogu da se riješe bespotrebnog govora, loših navika ogovaranja ili prenošenja tuđih riječi? Možda ti se potkrade laž, ili si iskušana britkim i plahovitim jezikom onda kad tome nije vrijeme i mjesto? Ramazan je idealna prilika da vježbaš svoj govorni aparat da iz njega teče samo troje: spominjanje Allaha, učenje Allahovog Govora i lijepe i korisne riječi – ne one kakve ne vole Allah i Njegov Poslanik, niti one koje će ljudima biti teret, ili će ih rastužiti, obezvrijediti, umoriti, ili ne daj Bože navesti da se boje zla tvog jezika. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Ko ne ostavi ružan govor i postupanje po njemu, neka zna da Allahu nije potrebno da takav ostavlja jelo i piće.” (Muttefekun alejhi)

———————

Ljudsko je srce sklono samoljublju, samodopadljivosti. Ne dopada mu se samokritičnost, bježi od toga da ga drugi kritikuju, a ukoliko nije u potpunosti zdravo, jedan od najdražih mu poslova jeste baviti se drugim ljudima i njihovim manama.

Vjerovatno na taj način žmiri nad svojim prijestupima i crnim mrljama, ali, vjerničko srce ne bi smjelo dopustiti da se u njemu nađe imalo lošeg mišljenja o drugim muslimanima, sumnjičenje prema drugim vjernicima, zavist, mržnja, ljubomora, niti druge bolesti srca. Ramazan nas uči velikodušnosti, čišćenju, disciplini, spaja nas sa drugim muslimanima, odgaja nas da saosjećamo sa njima. Sve to olakšava nam priliku da se ovog ramazana zauvijek riješimo fleka na srcu, koje ne samo da nas razdvajaju od drugih muslimana nego utječu na naš iman i sprečavaju da iskoristimo puni potencijal islamskog bratstva i sestrinstva, onog kojim je Uzvišeni Allah zadovoljan.

Možda je baš ovaj ramazan idealna prilika da iz svog srca izbacimo sve negativno prema drugim muslimanima, jer, možda će sve to biti moje komšije u Džennetu. Ne priliči takvoj nadi da je uprljamo lošim emocijama.

Svako od nas ima otvorena neka vrata koja bi najradije da zatvori, a druga koja žudi da širom otvori. Pogledaj koja su to vrata koja ti želiš zatvoriti, jer, ukoliko ih ne zatvoriš, propuh te, zbilja, može ubiti. Potom “otvori” sve što će ti otvoriti puteve ka Gospodaru, jer, možda je baš ovaj ramazan posljednja prilika da tvoja duhovna dimenzija poprimi neprepoznatljiv oblik. Oblik koji će te odvesti u Džennet

A, niko od nas ne zna koji nam je ramazan posljednji.

Piše: Hanka Vlahovljak, prof.

Časopis Asr

Objavljeno u broju 99 pod temom Žena muslimanka

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0