instant fap

Može li kruh konačno pojeftiniti?

Može li kruh konačno pojeftiniti?

Građani BiH nastavljaju plaćati visoku cijenu kruha koju je pekarska industrija nametnula još u februaru prošle godine, iako su u međuvremenu nabavljali brašno po znatno nižim cijenama.

U Savezu udruženja potrošača BiH se nadaju da će pekari u narednom periodu ipak sniziti cijenu kruha.

Zbog velikih suša tokom ljeta 2012. godine, pšenica i brašno su značajno poskupjeli, pa samim tim i kruh i ostali pekarski proizvodi. To se nastavilo cijelim tokom 2013. godine, nakon čega su cijene stabilizirane.

Kako ističu u Savezu udruženja potrošača BiH, u proteklom periodu pekari su imali priliku kupiti brašno po nižim cijenama ali su zadržali visoku cijenu kruha.

“Ova cijena kruha formirana je u februaru prošle godine kada su cijene pšenice bile veoma visoke. Pšenica je u proteklom periodu bila dosta povoljnija za nabaviti i mi se nadamo da će mlinsko-prerađivačka industrija ovu akumulaciju dobiti iskoristiti za ugovaranje kupovine pšenice na zeleno, dakle unaprijed, kako bi u budućnosti mogli sniziti cijenu kruha“, rekla je Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH.

Cijene kruha u BiH i dalje su visoke što najviše osjećaju egzistencijalno ugrožene osobe.

stiče da se u formiranju cijena osnovnih životnih namirnica otvara prostor za sve one koji žele zaraditi.

“Pekarska industrija je dvije godine unazad povećavala cijene. Zaustavili su tu praksu ali to ne znači da su oni stali sa dogovaranjem. Nadamo se da će Konkurencijsko vijeće poduzeti određene korake, na što smo ih i ranije podsjećali“, rekao je Doko.

KOMENTARI