Može li ZDRAVSTVO izdržati  još jedan mandat direktora Havića?

HomeVijestiBiH

Može li ZDRAVSTVO izdržati još jedan mandat direktora Havića?

I Vlada Mustafe Ružnića se “prebacila” na Mtel: Izabrani kao drugorangirani ponuđač

Doktor Hajrudin Havić, javnosti u BiH ali i regiona je poznat kao direktor u čijem je mandatu izgorjela bolnica i koji nije zbog toga krivično odgovarao, a javnosti USK-a je poznat i kao Predsjednik KO SDP. Ponovo je dobio povjerenje Asda – SDP Vlade USK-a na čelu s Mustafom Ružnićem za još jedan mandat na poziciji direktora KB dr. „Irfan Ljubijankić“.  

U odabiru kadra za ovu jako bitnu poziciju za krajiško zdravstvo vladajući se nisu vodili referencama i znanjem dr. Havića ili prošlošću, već vjerojatno njima poznatim piromanskim parametrima, po principu „vraćanje na mjesto zločina“. 

Prethodnik je dr. Haviću ostavio puno bolju situaciju nego sto je Havić njemu ostavio kad je smijenjen s mjesta direktora. Ukupni dug KB je smanjen, financijski bilans za 2018. god. bio je u suficitu, ljekari su dobili veće plate jer su ispoštovani kolektivni ugovori, dobavljači su na vrijeme dobijali isplate, završene su operativne sale. Havićev prethodnik je kompletan svoj četvorogodišnji mandat posvetio saniranju stanja koje mu je upravo ostavio direktor Havić. Pitanje je koliko će nasljedniku dr. Havića trebati vremena da ispravi njegove sadašnje gafove koji su na samom početku mandata već vidljivi.  

Doktor Havić svoj mandat nastavlja po istom receptu kao sto je vodio bolnicu i u svom prvom mandatu. Prvo dovodi sebi odane ljude, ali ovaj put ne pravnike i ekonomiste već građevinskog  tehničara, kandidata za načelnika B. Petrovca ispred SDP-a Ermina Hajdera. Hajder koji nije uspio postati po drugi put načelnik B. Petrovca i opterećen sudskim presudama, sklonište nalazi pod kišobranom svog partijskog druga raspoređen kao čovjek za planiranje i strategiju. Samo nije jasno da li je za strategiju zdravstvenu ili građevinsku?

Nakon što je smijenjen s pozicije direktora JP Vodovod Bihać Damir Felić, inače kum direktora Havića, a po zanimanju diplomirani inžinjer saobraćaja i komunikacija, nalazi i on svoje mjesto u KB dr. Irfan Ljubijankić. Zdravstvenoj ustanovi koja nema veze sa saobraćajem i komunikacijom, ali ima veze s kumom „jer nije kum voda“. 

Zapošljava direktor Havić i sina Predsjednice UO KB dr. Irfan Ljubijankić Rusmire Konjević,  vijećnice u GV Bihać ispred SDP-a. Po struci informatičara. Ne bi se ovo zamjerilo dr. Konjević da nije ista za vrijeme mandata direktora Derviševića, kao najjača sindikalna predstavnica uz još par Asda uzdanica na viber grupama koje su otvorene samo za članove sindikata doktora kritizirala i napadala Derviševića za stranačko zapošljavanje, za nepotizam i nestručno vođenje bolnice. 

Začuđujuće je kako ni doktorica Konjević kao ni Predsjednik sindikata doktora KB, nisu se oglasili oko ovog zapošljavanja a prije su doktoru Derviševiću znali i pisma upućivati. 

Polovinom mandata doktora Havića svijet, region pa i BiH pogađa pandemija koronavirusom. Prvih dana doktor Havić izlazi u javnost i govori da će KB-a  spremno dočekati pandemiju, ima kadar, opremu, prostor. Nakon 20 dana trajanja pandemije na vidjelo je izišao ponovo sav nemar i nebriga doktora Havića kako za radnike KB tako i za pacijente. 

Prvog  težeg pacijenta šalje za Sarajevo, a potom plačljivo politizira situaciju da pacijenta neće da primi Sarajevo aludirajući naravno na direktoricu Izetbegović. A prešućuje da je prije 6 mjeseci dobio milion i pol maraka s nivoa Federacije za koje jos nije podnio izvještaj o utrošku. Dobio je brzi odgovor od direktorice Izetbegović, ali i od građana USK-a da nije sposoban organizirati liječenje jednog zaraženog. Do danas ih ima desetak uz dva smrtna ishoda, što nas stavlja u vodeće kantone po smrtnosti. 

Neki dan ponovo nemarom, kako on sam kaže u izjavi za RTV USK-a, glavnog medicinara koji  stavlja u rad autoklav koji nije bio u funkciji i isti eksplodira te pravi ogromnu materijalnu štetu. Doktor Havić ponovo minimizira materijalnu štetu kao da će platiti iz svog džepa a ne iz džepa građana. 

Osnovno je ovdje i pitanje čijim nemarom zdravstveni radnici nemaju zaštitne opreme a rade sa zaraženima, nemaju dovoljno dezinficijensa, rukavica, maski a de ne govorimo o odjelima, nema dovoljno lijekova, naročito lijekova protiv virusa, nema dovoljno respiratora, mobilnog rentgen aparata, nema testiranja a imamo kadar i opremu. 

Sve ovo su pitanja za direktora Havića ali i za ministricu zdravstva drugaricu Ćemalović. Pitanje je zašto direktor Havić u svoj krizni štab nije uključio načelnike odjela, iskusne ljekare i zašto se isti ne sastaju zajedno s njim i tehničkom službom da u koordinaciji donose rješenja. Ili zašto u kriznom štabu nema Predsjednika sindikata doktora, Predsjednika sindikata medicinara ali i predstavnika ljekarske komore da ukažu na potrebe ljekara i zdravstvenih radnika? Zašto ne iziđe u javnost i kaže da li je ko od zdravstvenih radnika u izolaciji i da li je zaražen? 

Vjerojatno što su mu u timu dovoljni drug Hajder i kum Felić, pa će oni kao iskusni „zdravstveni radnici“ s dobrim primanjima naći rješenje. 

Kompletna ova situacija nam ima sličan scenarij kao za vrijeme požara, a to je da direktor Havić sa svojim drugovima nije kadar odgovoriti ni jednom izazovu koji se tiče zdravlja naših građana. 

Životi građana i briga o zdravstvenim radnicima su trebali biti na prvom mjestu, a očigledno direktoru Haviću nisu, zbog čega bi trebao dobro razmisliti da uz konsultacije s ministricom Ćemalović podnese ostavku.

 A za sigurnost i zdravlje naših građana najbolje oboje!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0