instant fap

Možete li dekodirati ovu poruku iz Drugog svjetskog rata?

Građanin David Martin svojim je pronalaskom fino usosio neke ljude u obavještajnim odjelima Velike Britanije. Renovirajući nedavno stari dimnjak svoje kuće u okrugu Surrey, pronašao je kostur goluba pismonoše na čijoj nozi je bila pričvršćena kutijica sa šifrom iz Drugog svjetskog rata

Riječ je o nizu od 27 rukom ispisanih blokova slova. BBC piše da suvremeni obavještajci već tjednima ne uspijevaju odgonetnuti sadržaj poruke.

Ne zna se ko je poruku poslao niti kome. Sistemi su rađeni tako da ih razumiju samo pošiljatelj i primatelj. Ne zna se koju knjigu šifri tražiti po arhivima iz Drugog svjetskog rata – ako je uopće sačuvana, jer su se takvi materijali uništavali.

U poruci se ponavlja kombinacija ‘SJT’ za koju stručnjaci pretpostavljaju da je riječ o neodgonetnutoj vojnoj jedinici (SJT je starinska skraćenica za sergeant – narednik). No ne zna se ko ili što su Sjt W Stot i X02.

Postoji jedan ozbiljniji trag: Velika Britanija je tokom Drugog svjetskog rata koristila čak 250 hiljada golubova pismonoša i svi su bili uredno popisani – pa tako i ovaj čiji su ostaci pronađeni u dimnjaku Davida Martina. No na njegovoj nozi pišu dvije identifikacijske oznake: NURP.40.TW.194 i NURP.37.OK.76.

Stručnjaci se nadaju pomoći izvana, računajući da je još živo dosta ljudi koji su za vrijeme rata radili u komunikacijskim centrima i koji bi mogli pridonijeti razjašnjavanju konteksta. BBC, pak, daje svojim čitateljima poruku da se poigraju kriptologa i pokušaju odgonetnuti kod:

AOAKN HVPKD FNFJW YIDDC
RQXSR DJHFP GOVFN MIAPX
PABUZ WYYNP CMPNW HJRZH
NLXKG MEMKK ONOIB AKEEQ
WAOTA RBQRH DJOFM TPZEH
LKXGH RGGHT JRZCQ FNKTQ
KLDTS FQIRW AOAKN 27 1525/6

http://www.youtube.com/watch?v=ThpjWkXtt2g&feature=player_embedded

KOMENTARI