MP3 odlazi u prošlost pregažen novim formatima

HomeVijesti

MP3 odlazi u prošlost pregažen novim formatima

Psić kojeg niko nije htio jer ne vidi na jedno oko našao sretni dom

Već se dugo vode rasprave o tome da li treba puštati mp3 fajlove u tzv. “digitalnim” setovima, jer lossless formati kao što je FLAC ne zauzimaju mnogo mjesta u današnjem svijetu hard diskova i USB stickova velikih kapaciteta.

Ipak, mnogi tvrde kako MP3-evi visoke kvalitete (npr 320 kbps) ne gube mnogo na kvaliteti reprodukcije, te su sasvim pogodni i za klupsko iskustvo na ozbiljnom razglasu. Unatoč tome, sami stručnjaci koji su razvili ovaj format smatraju kako je njegovo vrijeme završilo.

Njemački Fraunhofer institut za integrirane sklopove razvija mp3 format još od kasnih 80-tih, a upravo je objavio kako je licenca za patente vezane uz MP3, te vezani softver obustavljena, prenosi NPR.

Razloga tome ima nekoliko – institut je učestvovao u izradi kvalitetnijih formata kao što je AAC (Standard na iTunes), a i nedavno je naučno istraživanje koje je sproveo Audio Engineering Library dokazalo kao MP3 format muzici oduzima emocije.

Inžinjeri koji su razvili MP3 format su navodno radili s nepotpunim informacijama o tome kako naš mozak procesira zvuk, pa je format nastao na pogrešnim pretpostavkama o tome kako zapravo čujemo. Kako su psihoakustička istraživanja napredovala, tako je napredovala i tehnologija, te donijela nove audio formate koji su bogatiji informacijama, ali i bolje odgovaraju sve popularnijem streamingu.

Naravno, to ne znači da ćemo se odreći izdanja koja i dalje čuvamo na MP3-evima, ali vrlo je vjerovatno da će ih u budućnosti biti značajno manje.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0