instant fap
NaslovnicaBiH

Muhamed Mehmedović otvorio farmu mlijeka od koje će živjeti 220 povratničkih porodica!

Muhamed Mehmedović otvorio farmu mlijeka od koje će živjeti 220 povratničkih porodica!

Simboličnim presjecanjem vrpce farmu su zvanično otvorili NJ.E. nizozemski ambasador Sweder Van Voorst tot Voorst, zatim Aleksandro Prieto iz UNDP-a, Branislav Mičić direktor Regionalne savjetodavne služba za poljoprivredu Bratunac, Refik Begić, savjetnik potpredsjednika Federacije BiH i Mirsada Čengić, BBI Sarajevo.

Po svom povratku 2000. godine, Mehmedović se počeo baviti poljoprivredom i intenzivnim uzgojem stoke, da bi do ovoga trenutka zahvaljujući grupi poduzetnika na čijem je čelu on bio, kroz zadrugu Agromilk, na ovom prostoru bila razvijena jaka mreža otkupa mlijeka u kojoj oko 220 porodica sebi osigurava prihod.

Od 2008. godine, kada je osnovana Zadruga, vrši se organizirani otkup mlijeka na osamnaest otkupnih stanica u Bratuncu, Milićima i Srebrenici, sa kapacitetom od oko 2,5-3 miliona litara mlijeka.

Farma Milk postoji od 2005. godine, a trenutno ima 15 muznih krava i deset steonih junica.

Povratnici smo od 2000. godine u Konjević Polje i od samog početka bavim se mljekarstvom kao osnovnim izvorom prihoda. Krenuo sam u proizvodnju sa dva grla i predavao mlijeko u mljekaru Bjanka Zvornik i to 20 litara na dan. Sa ozbiljnom proizvodnjom mlijeka krenuo sam 2005. godine kada sam prošao u projektu UNDP-a za razvoj podsektora mljekarstva za ovu regiju. U startu projekta dobio sam deset visokokvalitetnih muznih grla kao jedan od deset demo farmera na području Bratunca i Srebrenice. U tom periodu prošao sam brojne edukativne obuke kao i studijska putovanja unutar i van Bosne i Hercegovine – ispričao je Muhamed Mehmedović, vlasnik Farme Milk, te dodao da sad ova farma posjeduje mašinski prsten sa kojim se uspijeva proizvesti i dovoljno stočne hrane.

– Kao vrhunac mog dosadašnjeg dana rada je ovaj savremeni objekat koji je ponos moje porodice. Moj krajnji cilj je da ovaj objekat bude pun i to sa 42 grla u proizvodnji – istakao je Mehmedović.

Nova farma osigurat će i dva nova radna mjesta, te angažman velikog broja kooperanata u lancu proizvodnje. Visina investicije kreće se oko 250.000 maraka, a podršku izgradnji farme dali su UNDP koji je donirao deset muznih krava, Ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice Vlade Federacije sa građevinskim materijalom u vrijednosti od 15.000 maraka, Opština Bratunac koja je investitoru sufinansirala plaćanje taksi, Bosnia Bank International sa povoljnom kreditnom linijom i mnogi drugi.