Muhamed Pašalić: Alfred Nobel i Petar Handke!

HomeBlog

Muhamed Pašalić: Alfred Nobel i Petar Handke!

Asim Kamber: Slažem se sa Dudakovićem oko Cazina

Zimska idila. Nakon dugo vremena, vraćam se svojim blogerskim aktivnostima, kolumnama, analizama i komentarima. Oprostit će mi oni koji su u međuvremenu pitali gdje sam nestao i zašto sam se povukao sa javne scene.

Razlog je prost i jednostavan, moja politička neutralnost i neovisnost nije bila u istoj mjeri zbog političkog angažmana proteklih godinu dana. Nisam želio da razočaram čitaoce subjektivnim objavama i komentarima.

Sada, kao nekad u osam, politički neutralan vraćam kolumne u svoju svakodnevnicu. Porodične i poslovne obaveze su mi ostavljale veoma malo prostora, ali opet sam tu. 

Ovaj put ću se osvrnuti na Nobelovu nagradu, koja je posljednjih dana, ne samo u BiH, već i diljem svijeta podijelila javnost, dodjelom nagrade Petru Handkeu, koji negira genocid u Bosni i Hercegovini, ne želim izdvojiti samo Srebrenicu, kao najveću ranu Bošnjaka muslimana, iz razloga što se genocid vršio širem Bosne i Hercegovine. Iako je u državama EU usvojen zakon o zabrani negiranja holokausta i genocida, to nije spriječilo dodjelu same nagrade.

Unazad pola stoljeća i više, bilo je mnogo kontroverzi prilikom dodjeljivanja Nobelove nagrade, iako je ona uglavnom bila problematična u okviru nagrade za mir, ovaj put je i sama književnost došla u zločinačku politizaciju i favorizaciju monstruma.

Književnost kao jedan od ključnih faktora u obrazovanju i intelektualnom napretku svakog ljudskog bića. Počevši od epskih mitova, renesanse, ruske književnosti pa sve do danas, književnost je igrala veliku ulogu u napretku civilizacije i čovječanstva.

Da li je ovim postupkom i ovakvom književnošću civilizacija krenula silaznim putem. Pitam se, da li je Alfred Nobel za ovo založio 100 fabrika koje je posjedovao u 20 država i prihode od 355 patenata, da bi se tim novcem od nagrade afirmirao i finansirao nehuman i zločinački sistem vrijednosti.

Ostaje nam da vidimo kuda plovi ovaj brod, a mi svoju kulturu sjećanja na genocid i zločine nad Bošnjacima Bosne i Hercegovine ne smijemo dati u zaborav….

Muhamed Pašalić

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0