MUP USK: Istraga protiv lovaca koji su ustrijelili medvjedicu

HomeUncategorized

MUP USK: Istraga protiv lovaca koji su ustrijelili medvjedicu

Medvjed uništio košnice na području Podgrmeča

Pripadnici policije Unsko sanskog kantona vode istragu protiv tri osobe zbog nezakonitog lova kojom prilikom je na području sela Grdanovci, Općina Sanski Most, ustrijeljena odrasla medvjedica teška 170 kilograma, potvrdio je portparol MUP-a USK, Ale Šiljdedić.

Prema njegovim riječima istraga se vodi protiv P.V. (29) iz Sanskog Mosta, S.N. (33) iz Oštre Luke i D.M. (53) iz Prijedora. Oni su u proteklu subotu sudjelovali u akciji čišćenja lovišta od štetočina koju je organizovalo Lovačko društvo „Sana“, čiji su članovi. Šiljdedić je istakao kako su pripadnici policije, nakon dojave, pomenutog dana skupa s veterinarskim tehničarem izašli na mjesto događaja, te su tom prilikom zatekli ranjenu medvjedicu koja je još davala znakove života.

Ustanovljeno je da je životinja imala nekoliko ustrijelnih rana od metaka, a obzirom da nije bilo mogućnosti da joj se pomogne, odlučeno je da se usmrti. Eutanaziju su na licu mjesta obavili pripadnici lovočuvarske službe, nakon čega je životinja prevezena u krug Veterinarske stanice u Sanskom Mostu gdje je obavljena obdukcija leša.

„Na osnovu prikupljenih informacija, policija je uhapsila pomenute tri osobe, te od njih izuzela lovačke puške i drugu lovačku opremu. Nakon kraćeg informativnog razgovora pušteni su na slobodu“, istakao je Šiljdedić.

On je dodao da je njihovo naoružanje zadržano kako bi se obavilo balističko vještačenje u cilju prikupljanja potrebnih dokaza, nakon čega bi ovaj slučaj trebao biti predat nadležnom kantonalnom tužiocu. Šiljdedić je rekao kako se lovci terete za kršenje zakona o lovstvu, te za ranjavanje medvjeda koji je zakonom zaštićena životinja.

U Lovačkom društvu „Sana“ ističu kako je pomenutog dana organizovan lov na štetočine u koje se ubrajaju lisica, divlja mačke , kuna, jazavac i još neka divljač te da je tom prilikom došlo do incidenta u kojem je sudjelovala grupa lovaca.

„Tom prilikom je pucano na ženku medvjeda i radi se o nelegalnom odstrelu. Odmah po saznanju o ovom događaju obavjestili smo pripadnike policije“,ističu u ovom lovačkom društvu.

Pred nadležnom komisijom društva pokrenut je postupak za disciplinsku i materijalnu odgovornost lovaca koji su sudjelovali u pomenutom incidentu, te je donesena odluka o njihovoj suzpenziji. Ističu kako su pomenuti lovci bili dobro upoznati s divljači koju ne smiju loviti, te da se to posebno odnosi na medvjeda.U ovom lovačkom društvu ističu kako je zakonom propisana kazna za nelegan ulov medvjeda vrlo visoka i može iznositi i do dvadeset hiljada maraka.

U poslednjih desetak godina na području grmečkog lovišta, kojim gazduje Lovačko društvo „Sana“, zahvaljujući zaštitnim mjerama, porastao je broj medvjeda koji su dugo vremena bili ugrožena vrsta. Prepostavlja se kako na tom prostoru danas obitava između dvadeset i trideset primjeraka te vrste.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0