instant fap

MUP zabranio održavanje Parade ponosa u Beogradu?

Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je Paradu ponosa koja je najavljena za subotu, 6. oktobra, saznaje “Blic”, a odluka će postati zvanična kada MUP preda rješenje o zabrani nadležnoj policijskoj stanici.

– Zabranjena je šetnja ali ne i manifestacija koja traje šest dana. Dosadašnje bezbjednosne procjene govore da je to skup visokog rizika – kaže dobro obaviješten izvor “Blica”.

Organizatorima “Parade ponosa” još niko nije zvanično potvrdio da će skup i šetnja zakazana za 6. oktobar biti zabranjeni. Goran Miletić iz ogranizacionog odbora kaže a će ukoliko se tako nešto desi to biti prije svega poraz države.

MUP još nije zvanično saopštio da se Parada zabranjuje. Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je ranije danas da vlada neće odlučivati o održavanju Parade ponosa i ponovio da je MUP taj koji će donijeti odluku.

S druge strane, organizatori naveli su danas da vjeruju da će se Parada desiti. Za njih je kako kažu Parada ponosa zvanično već počela u nedjelju uveče žurkom otvaranja i trajaće uz različite programe LGTB aktivnosti i kulture sve do 6. oktobra kada će biti završena šetnjom kroz centar Beograda.

Parada ponosa prošle godine je zabranjena uoči najavljene šetnje. MUP je tada saopštio da je to učinio na osnovu Zakona o okupljanju građana, odnosno nadležnih organa teritorijalnih jedinica MUP-a na kojima su skupovi prijavljeni.

Inače, pomenuti zakon predviđa zabranu održavanja javnog skupa radi, kako se navodi, ometanja javnog saobraćaja, u grožavanja zdravlja, javnog morala ili bezbjednosti ljudi i imovine.

 

KOMENTARI