instant fap

“Musalla 2012”

Klanjanje džuma namaza na musali sultana Mehmeda Fatiha u Donjem Kamengradu, bio je centralni događaj ovogodišnje kulturno vjerske manifestacije “Musala 2012”.

Ovome činu prisustvovao je veliki broj gostiju i vjernika., a po općoj ocjeni ovogodišnja manifestacija bila je najsadržajnija i najbolje organizirana do sada. Ovoj manifestaciji su prisustvovale visoke zvanice iz političkog, vjerskog i javnog života Federacije Bosne i Hercegovine, Unsko sanskog kantona, sanske I susjednih općina, te nekoliko hiljada vjernika.  Manifestaciji su ove godine prisustvovali i visoki predstavnici Islamske zajednice Turske te kulturnih institucija ove zemlje.

U skladu sa dosadašnjom tradicijom, učesnici manifestacije posjetili su spomenik koji je podignut u slavu turskih šehida poginulih prilikom boja za kamengradsku tvrđavu gdje su održani prigodni programski sadržaji. Nakon obilaska spomenika, organizovan je defile bajraka, što je također, dio tradicije.  Prodefilovalo je preko pedeset bajraka I bajraktara, a svečani bajrak sultan Mehmeda Fatiha ove godine na čuvanje je dodijeljen direktoru turske agenciju za kulturnu saradnju i razvoj TIKA iz Istanbula, dr. Zulkufl Oruču.

Najljepši bajrak ove godine na manifestaciji „Musala“ bio je, po ocjeni komisije bajrak Udruženja hadžija “El Nur” iz Bužima. Najopremljeniji bajrakatar je Suvad Malešević iz Hamzibegovog džemata, najljepša kočija, po sudu komisije, bila je ona koja pripada Ismetu Hasiću iz Pobriježja.  Posebna počast ovom prilikom odata je rahmetli hadži Aliji Bojiću, koji je na svojevrstan način obilježio sve protekle manifestacije. Ovom prilikom su dodijeljene i pohvale kolektivima i pojedincima koji su podržali ovogodišnju manifestaciju. Poslije ovog dijela programa, upriličeno je obraćanje prisutnim vjernicima, a tradicionalno pročitan je i tekst Ahdname koju je sultan Mehmed Fatih uručio bosanskim franjevcima garantujući im slobodu vjeroispovjesti.

Ovaj dokment, istaknuto je, jeste prvi dokument o ljudskim pravima pisan na tlu Evrope u 15. Vijeku.  Također, ovom prilikom pročitano je pismo koje je organizatorima ovogodišnje manifestacije uputio predsjednik Republike Turske, Redžep Taib Erdogan. Prisutne je pozdravio direktor ovogodišnje manifestacije, glavni sanski imam,  Husein efendija Kovačević. On je govoreći o istorijskom i civilizacijskom značaju musale, istakao je kako ona označava prvi susret Bošnjaka sa islamom, vjerom koja će odrediti njihov nacionalni i kulturni identitet. Načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, istakao je važnost manifestacije “Musala” naglašavajući kako je ona dio kulturnog i nacionalnog identiteta muslimana Bošnjaka.

Prisutnima se obratio i hafiz  dr. Halil Mehtić, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu Zenica. Direktor agencije za kulturnu saradnju i razvoj TIKA, Zulkufl Oruču, istakao je kako je ova manifestacija dio duhovnog i kulturnog naslijeđa velikog sultana, Mehmeda Fatiha.   Nakon obraćanja zvanica uslijedilo je redanje u safove ,a potom i klanjanje džuma namaza na lokalitetu donjokamengradske musale Sultana Mehmeda Fatiha. Za svakog muslimana ovaj čin predstavlja posebnu čast, te je džumu namaz klanjao veliki broj vjernika s područja sanske, ali i drugih općina,a stekao se utisak kako je ove godine ovom svečanom činu prisustvovao najveći broj vjernika.

Klanjanje džuma namaza predvodio je izaslanik reis ul uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein efendija Kavazović.  Nakon što je obavljen vjerski obred, on je održao hutbu u kojoj je podsjetio na značaj donjokamengradske musale i važnost održavanja te njegovanja tradicijskih i kulturoloških određenja Bošnjaka muslimana. “ Kamengrad je prvo mjesto našeg susreta sa Islamom na ovim prostorima. To se ne smije zaboraviti i zbog toga ova musala ima tako veliki značaj .”, istaknuto je između ostalog. Musala je riječ turskog porijekla i njome se označava prostor pod vedrim nebom na kojem se obavljaju islamski obredi.

Na prostoru Balkanskog poluostrva nekada je postojao veliki broj musala, ali se do danas vrlo malo njih očuvalo. Musala u Donjem Kamengradu jedan je od rijetkih spomenika ove vrste koji je očuvan u svome izvornom obliku. Ovogodišnja manifestacija „Musala“ bila je najbolje organizirana do sada, a u okviru manifestacije večeras će biti održana velika folklorijada „Zana“ uz učešće velikog broja folkornih društava iz Sanskog Mosta i drugih gradova.

KOMENTARI