instant fap

„MUSALLA 2012“

U haremu Hamzibegove džamije u Sanskom Mostu je održana pres konferencija na kojoj je Organizacioni odbor „Musalla 2012“ predstavio program ovogodišnje manifestacije.  Riječ je o  tradicionalnoj manifestaciji kojom se obilježava dolazak islama na ove prostore. Musalle su, inače,  prve bogomolje muslimana na ovim prostorima i u doba turskog osvajanja bile su preteče dzamijama. Do danas su u Bosni i Hercegovini sačuvani ostaci musala u Pruscu, Zenici i Ljubuškom, a Fatihova Musala u Donjem Kamengradu kod Sanskog Mosta potiče iz  petnaestog vijeka, sagradjena je 1463. godine, i u svom izvornom obliku jedina je sačuvana na Balkanu.  


Predsjednik Organizacionog odbora  «Musalla 2012», Husein efendija Kovačević, je naglasio da će ove godine manifestacija trajati pet dana dana i obilovaće nizom kulturnih, vjerskih, sportskih i zabavnih sadržaja. On je naglasio da su već upućene pozivnice na brojne adrese, tako da se na manifestaciji, a posebno na džuma namazu očekuje dolazak visokih zvanica Islamske zajednice BiH, opcine Sanski Most, Unsko – sanskog kantona, te iz Federacije i države BiH, kao i predstavnici Republike Turske. Također, i ove godine se očekuje dolazak velikog broja građana iz cijele Bosne i Hercegovine.
Prema utvrđenom programu, svečano otvaranje ovogodišnje manifestacije „Musala 2012“  u ponedeljak, 2.  jula,  na lokacije Mihrab musale u Donjem Kamenegradu. Isti dan u 18 sati će u Gradskoj galeriji  biti upriličena promocija „Kulturne baštine Sanskog Mosta“, a nakon toga u 21 će se ispred Osnovne škole „Skender Kulenović“  u Donjem Kamnegradu održati „Večer sevdaha“.
U utorak, 3 jula, u Muzeju u Domu mladih bit će postavljena izložba eksponata iz odbrambeno oslobodilačkog rata i agresije na Republiku BiH. U utorak će se u 17:30 sati održati takmičenje u saobraćajnoj kulturi „Biciklističke vještine, dok će se u malom parku na Zdeni održati karate turnir.
U srijedu, 4. jula, u 18 sati će se u divanhani Medžlisa Islamske zajednice održati promocija knjige „Zulija“ čiji je autor Barji Perva. U 19 sati u haremu Hamzibegove džamije svečano će biti otvorena izložba posvećena putovanjima Evlije Ćelebije. U 21 sat na Trgu oslobodilaca će se održati koncert „Večer ilahija“.
U četvrtak, 5 jula, će se u 18 sati na Gradskom stadionu u Sanskom Mostu odigrati prijateljska utakmica u kojoj će NK „Podgrmeč“ ugostiti sarajevski „Željezničar“ . U 21 sat u haremu  Sultan Fatihove džamije u Donjem Kamengradu odrzaće se veče Kurana, a gosti su mnogi istaknuti hafizi i učači Kurana iz Turske, Irana, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
U petak. 6.jula, u 9 sati će se održati svačani defile gradom – imama, bajraktara, kulturno – umjetničkih društava, konjanika i kočija. U 10 sati će se na spomeniku turskih šehida održati prigodan program uz obraćanje zvanica, a zatim će od 11 sati  na lokalitetu Musalle u Donjem Kamnegradu biti upriličen prigodan kulturno vjerski program. Centralni dogadjaj ovogodišnje manifestacije «Musala 2010»  je  petak u 13 sati, kada će se klanjati dzuma namaz na lokalitetu Musale, a klanjanje će predvoditi  reis – ul- ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa efendija Cerić.
Završni događaj ovogodišnje manifestacije  je u petak u 21 sati na Trgu odlobodilaca kada će se održati  foklorijada pod nazivom „Zana 2010“.