instant fap

Muškarci uglavnom krivi za neobjašnjivu neplodnost: Novi test pomaže parovima da dobiju bebu

Studija je otkrila da 80 posto parova sa problemom neobjašnjive neplodnosti ne može začeti zbog loše kvalitete spreme, poznate kao visoko oštećenje DNA spermija.

Problemi sa plodnošću muškaraca najčešći su razlozi zbog kojih parovi ne mogu začeti, otkrila je studija. Svake godine 50.000 parova bude pozvano na liječenje neplodnosti, no čak trećini doktori ne mogu otkriti u čemu je problem.
No, studija je otkrila da 80 posto parova sa problemom neobjašnjive neplodnosti ne može začeti zbog loše kvalitete spreme, poznate kao visoko oštećenje DNA spermija.

Sada je razvijen test za otkrivanje stanja i veličine problema, koji će omogućiti parovima koji žele imati djecu da započnu sa liječenjem i najvjerovatnije uspiju u tome.

Većina klinika za plodnost prosuđuje kvalitet sperme na osnovu oblika, brzine i koncentracije pod mikroskopom.

Novi test provjerava kratke pauze i suze u sperminoj DNK. Sa ovako oštećenom spermom žena ima manju vjerovatnoću da zatrudni, a i ako se to desi, vjerovatno će pobaciti. Ovaj test trebao bi smanjiti finansijske i emocionalne troškove na putu za osnivanjem porodice te ono najvažnije – vrijeme.

Studija Fakulteta medicine, stomatologije i biomedicinskih znanosti sa univerziteta Queen u Belfastu pratila je 239 parova sa neobjašnjivim problemom neplodnosti. Otkriveno je da je 80 posto parova imalo prepoznatljiv uzrok neplodnosti u obliku velike štete spermijeve DNK.

“Za gotovo trećinu parova, sve do sada, nije bilo očiglednih uzroka za neplodnost te im je davana dijagnoza ‘neobjašnjive neplodnosti’. Sada kada smo pronašli uzrok uz brz i odgovarajući tretman povećavamo njihove šanse da dobiju bebu”, kazala je profesorica Sheena Lewis.

KOMENTARI