instant fap

Muslimani diljem svijeta obilježavaju Ramazanski bajram

Muslimani širom svijeta danas slave Ramazanski bajram, jedan od najvećih vjerskih muslimanskih blagdana koji nastupa završetkom svetog mjeseca ramazana i traje tri dana.

Bajram u Rusiji
Na hiljade muslimana okupirali su džamije u glavnom gradu Rusije. Kako se renovira Centralna džamija u Moskvi, muslimani su klanjali bajram-namaz i na ulicama. Prije bajram-namaza, pročitana je poruka predsjednika Rusije Vladimira Putina i premijera Dmitriya Medvedeva.

Bajram u Afganistanu

Vojnici Turske vojne jedinice i civilni koordinatori klanjali su bajram-namaz na sjeveru Afganistana u Cevizcanu. Civilniu koordinator Ali Erbas, u govoru nakon namaza, čestitao je Bajram svim vojnicima i uposlenicima. Program se završio zajedničkim fotografisanjem i ispijanjem turske kahve.

Bajram u Njemačkoj

U glavnom gradu Njemačke muslimani su rano jutros zajedno sa svojom djecom krenuli u džamije. U Šehidskoj džamiji u Berlinu bajram-namaz je predvodio ambasador Turske u Berlinu Huseyin Avni Karslioglu, a imam džamije Mehmet Tekin učio je hutbu i na turskom i na njemačkom jeziku.

Karslioglu je čestitao svim muslimanima Ramazanski bajram i poželio da ga svi provedu i veselju i blagostanju.

Bajram u Azerbejdžanu

U glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu bajram-namaz je klanjan dva puta sa razlikom od pola sata u mesdžidu Ejder Bey i u mesdžidu Ilahiyat. Kako se u ove mesdžide slila rijeka ljudi, imam je klanjao bajram-namaz dva puta.

Tokom klanjanja prvog namaza u mesdžidu Ejder Bey, u safovima se nalazilo 4.000 muslimana.

KOMENTARI