instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Muslimani iz New Jerseyja tužili policiju zbog špijuniranja

Muslimani iz New Jerseyja tužili policiju zbog špijuniranja

Osmero muslimana iz New Jerseyja podnijelo je tužbu američkom federalnom sudu protiv njujorške policije, koja već godinama prisluškuje i prati muslimansku zajednicu u tom gradu zbog sumnje da bi mogla biti umiješana u terorističke aktivnosti.


Muslimani iz New Jerseyja tvrde u tužbi da su akcije njujorške policije neustavne zato što su fokusirane na jednu vjersku zajednicu, što predstavlja diskriminaciju, javio je AP.

Ova agencija je prošle godine pokrenula seriju istraživačkih tekstova, nakon što su u javnost procurile informacije da policija u New Yorku drži pod prismotrom cjelokupne kvartove s muslimanskim stanovništvom, prateći njihove svakodnevne aktivnosti – od odlaska u džamiju do nadgledanja restorana i drugih mjesta na kojima se okupljaju.

Zvaničnici njujorške policije nisu odgovorili na poziv AP-a da daju svoj komentar o tužbi koja je podnesena protiv njih, osim što je šef policije u tom gradu Raymond Kelly ranije rekao da je policija dužna da nadgleda sve koji se procijene sumnjivim da se ne bi dogodio novi napad sličan onom od 11. septembra 2001. godine.

On je kazao i da se time ne krše ničija ustavna prava i dodao da policija u New Yorku ima prava da prati sva sigurnosna interesantna dešavanja, prenio je Tanjug.

Profesor prava na George Washington Univerzitetu Jonathan Tarley smatra da će biti poprilično teško da se na sudu dokaže da je ponašanje policije u New Yorku nezakonito pošto su američki Kongres i sudovi dozvolili mnogo veći obim nadgledanja i prisluškivanja poslije napada iz 2001. godine.