instant fap

Muslimani Velike Britanije pozvali vladu da se uključi u borbu protiv islamofobije

Muslimani Velike Britanije pozvali vladu da se uključi u borbu protiv islamofobije

Imam Muhammed Mahmud smatra da je prva stvar koju vlada mora da uradi jeste da prizna da islamofobija nije mali već veliki problem koji utiče na sigurnost više od tri miliona muslimana u Velikoj Britaniji.

Nakon napada maljem na džamije u Birminghamu i zbog povećanja napada, muslimani u Velikoj Britaniji traže od vlade te zemlje da poduzme potrebne korake u borbi protiv islamofobije, javlja Anadolu Agency (AA). Nakon napada na džamije u Novom Zelandu, u Velikoj Britaniji su povećani islamofobični napadi, podaci su nevladine organizacije Tell Mama, koja prati aktivnosti koje se sprovode protiv muslimana u toj zemlji.

Od 15. do 21. marta od 95 zabilježenih slučaja, u 85 se radi o direktnoj terorističkoj prijetnji.

Nakon napada u blizini džamije Finsbury Park iz 2017. godine, kada je kamionom ubijena jedna osoba, imam Muhammed Mahmud proglašen je herojem, jer je tada smirio lokalne muslimane. Imam je jedne džamije u istočnom dijelu Londona.

-Očigledno, problem islamofobije više nije apstraktan problem – poručio je Mahmud navodeći da se islamofobija ne odnosi samo na govor mržnje, već na kampanju i redovne napore usmjerene na poticanje nasilja nad muslimanima od Velike Britanije, Evrope pa do Novog Zelanda.

Uzimajući u obzir veličinu problema, Mahmud je rekao: “Islamofobija nije ograničena na ono što radi nekoliko ljudi, već je riječ o kampanji koja opravdava ubijanje onih koji ne vide kao ljudska bića”.

Smatra da je takav slučaj nedavno zabilježen u Novom Zelandu. Imam je podsjetio da su žrtve napada u Novom Zelandu bile starosti od tri do 71 godine i da su ubijeni bez ikakve milosti ili svetosti ljudskog života.

-To može da uradi samo neko ko ne vidi muslimane kao ljudska bića – izjavio je Mahmud.

Istakao je da se muslimani boje da se sličan napad ne dogodi i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Smatra da je prva stvar koju vlada mora da uradi jeste da prizna da islamofobija nije mali već veliki problem koji utiče na sigurnost više od tri miliona muslimana u Velikoj Britaniji. Imam Mahmud je takođe naglasio potrebu da se izdvoji dovoljan budžet kako bi se obezbijedila sigurnost ugroženih zajednica kao što su muslimani u toj zemlji.

Potcrtao je da govor mržnje ne može biti prihvaćen ni u jednom civiliziranom društvu.

Da je povećana islamofobija i mržnja prema muslimanima u Evropi, smatra i Abdullah Faliq iz vakufa Kurtuba.

-Ono što se desilo u Novom Zelandu je upozorenje. Mislimo da bi vlada trebala raditi sa muslimanima i drugim zajednicama kako bi se riješio taj problem – upozorio je Faliq.

Smatra da među muslimanima postoji strah, ali da on neće uticati ni kontrolisati njihov život.

Muslimani u Ujedinjenom Kraljevstvu, nakon terorističkog napada izvedenom 15. marta 2019. na džamije na Novom Zelandu, tražili su pojačanje sigurnosti džamija.

Proteklog mjeseca u Londonu dvije osobe su bile mete islamofobičnih ili ekstremno desničarskih napada.

Krajem marta šest džamija u britanskom gradu Birminghamu bile su mete napada maljem, dok su u aprilu prošle godine dvojica muškaraca povrijeđena kada je automobil udario u pješake u neposrednoj blizini džamije u engleskom gradu Birminghamu.

KOMENTARI