Na aukciju ide Lamborghini Miura koji je u skladištu proveo više od 40 godina

HomeAUTO

Na aukciju ide Lamborghini Miura koji je u skladištu proveo više od 40 godina

Karbon i Alcantara: Lamborgini predstavio stolicu za gamere

U aukcijskoj kući RM Sotheby's procjenjuju da će novi vlasnik za Lamborghini Miura P400 S koji je proizveden 1971. godine morati da izdvoji više od dva miliona dolara.

Sve je već rečeno i napisano o čudesnom Lamborghinijevom modelu Miura s kojim je italijanska automobilska kompanija u drugoj polovini šezdesetih godina ušla u svijet supersportskih automobila, a za koji mnogi tvrde da je najljepši automobil svih vremena.

Lamborghini je Miuru proizvodio od 1966. do 1973. godine. Napravljeno je ukupno 764 primjerka u sedam verzija, a jedan od njih 14. augusta bit će ponuđen na aukciji koju organizuje aukcijska kuća RM Sotheby's.

Prema posljednjim procjenama novi vlasnik će za Lamborghinijevu “skulpturu na točkovima“ (iza čijeg dizajna stoje Marcello Gandini i Bertone) morati da izdvoji više od dva miliona dolara, a kući će odvesti dvosjed s centralno postavljenim 3,9-litarskim V12 motorom koji je nakon manjih oštećenja izazvanih udesom i odustajanja od popravke više od četiri decenije proveo u skladištu u Kaliforniji.

Sadašnji vlasnik pobrinuo se da Miura P400 S iz 1971. godine dobije novu priliku. Oštećeni dijelovi karoserije popravljeni su u kompaniji Beckman Metal Works. Restauraciju je uradio tim specijalista za Miure na čijem čelu je Jeff Stephan, a nakon svega odlučeno je da u kompaniji Morgan Images s karoserije skinu ostatke originalne sive boje i uglačanim golim metalom dodatno naglase izvanredan dizajn automobila.

Automobil je od 1971. godine do danas prešao manje od 26.000 kilometara, a spomenuti motor razvija 370 konjskih snaga, što je dovoljno za 276 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h ispod sedam sekundi. Na novom je vlasniku da odluči o budućoj boji karoserije jednog od rijetkih preostalih “razjarenih bikova“ čija je prva vlasnica bila iranska studentica u SAD-u.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: