Na Balkanu neće biti rata jer za to niko nema novca

HomeVijestiBiH

Na Balkanu neće biti rata jer za to niko nema novca

Novopazarke iz Udruženja “En-Nisa” brinu o jetimima i samohranim majkama

Zveckanje oružjem na Balkanu i međusobno optuživanje postalo je uobičajena pojava u retorici pojedinih lidera. Svojevremeno su međusobne optužbe sijevale na relaciji Hrvatska – Srbija nakon što je Hrvatska odlučila nabaviti višecijevne lansere raketa.

Odnedavno, zategnuti diplomatski odnosi prisutni su i na relaciji Hrvatska – BiH pogotovo otkako je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila da je BiH najveća prijetnja Hrvatskoj i to zbog terorizma i “više hiljada boraca ISIS-a koji su se vratili u BiH iz Sirije”.

Ove navode hrvatske predsjednice demantovao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, a oštro je reagovao i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je pozvao predsjednicu Hrvatske da razmisli dvaput, jer i u Hrvatskoj sija ustaški ekstremizam.

U razgovoru za Fokus.ba vojni analitičar Nedžad Ahatović ističe da je tačno da na Balkanu postoji problem ekstremizma, uključujući i povratnike sa sirijskog ratišta te četnike Ravnogorskog pokreta, ali da je malo vjerovatno da će biti novog rata na balkanskom prostoru.

“Nijedna balkanska zemlja u ovom trenutku nema takav ekonomski potencijal da može na duže staze povesti rat. Čak i ako dođe do nekih oružanih sukoba, to će kratko trajati, jer niko nema novca da izdrži dugotrajni sukob”, rekao je Ahatović za Fokus.ba.

Mišljenja je da BiH nije vojna prijetnja bilo kojoj državi na Balkanu, budući da su Oružane snage BiH u ovom trenutku dobro opremljene, ali da je njihova logistika dovoljna za odbranu BiH od agresije, ali ne i za napad na bilo koju zemlju.

Nedžad Ahatović
Nedžad Ahatović

“BiH nema teritorijalne aspiracije prema bilo kome, ali moguće je da drugi još uvijek imaju. Podsjetit ću vas da Beograd ima i dokumentovane teritorijalne aspiracije prema BiH i to u Memorandumu 2 SANU-a gdje se eksplicitno kaže da će Republika Srpska u narednih 20 godina postati dio Srbije. Premijer Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da on ima najveću vojnu silu na Balkanu i moram reći da je on upravu. Srbija ima 52.000 vojnika, Hrvatska 22.000, a BiH ima 10.000. Hoću reći da BiH nije prijetnja bilo kome”, kazao je Ahatović.

Smatra da je u proteklom periodu izjava hrvatske predsjednice uzeta izvan konteksta.

“Pored te terorističke prijetnje koju je pominjala, ona je govorila i o prijetnji od ruskog uticaja na Balkanu, a pominjala je i gospodina Milorada Dodika kao eksponenta takve politike koji može dovesti do destabilizacije regiona”, istakao je Ahatović.

On je dodao da BiH ne smije zanemarivati moguću prijetnju od osoba koje su se vratile sa sirijskog ratišta.

“Onaj ko bi recimo želio da destabilizira BiH, mogao bi uvijek igrati na tu kartu. I iz tog razloga je veoma važno da državne sigurnosne strukture ne zanemaruju ovaj problem”, naveo je Ahatović.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0