Na bh. granicama 2019. godine zaplijenjeno najviše marihuane i heroina, uhapšeno 77 osoba

HomeVijestiBiH

Na bh. granicama 2019. godine zaplijenjeno najviše marihuane i heroina, uhapšeno 77 osoba

Kod vozača iz Sanskog Mosta pronađena droga

Na bosanskohercegovačkim granicama je od početka godine zaplijenjeno najviše marihuane i heroina, potvrđeno je iz Granične policije BiH za Klix.ba.Granična policija je u prva dva kvartala 2019. godine otkrila i spriječila krijumčarenje blizu 70 kilograma marihuane, pri čemu su, u okviru navedene količine, pronađene 84 stabljike i pet sjemenki te lake droge.

Kada je riječ o teškim opojnim drogama, zaplijenjeno je najviše heroina – 201,6 grama. Osim toga zaplijenjeno je 24,01 grama speeda i 13,45 grama kokaina.

Najviše hapšeni Bosanci i Hercegovci

Navedene količine opojnih droga otkrivene su u ukupno 161 slučaju, od čega se 68 slučajeva odnosi na postojanje osnova sumnje da su osobe počinile krivična djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

Tek su u 93 slučaja osobe procesuirane zbog sumnje da su počinile prekršaje iz Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga.

Na Graničnom prijelazu Bosanska Gradiška 4. maja pronađeno 26,8 kilograma marihuane

Ukupno 77 osoba uhapšeno je zbog sumnje da su počinile krivična djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, od čega je 71 državljanin Bosne i Hercegovine, dva Crne Gore, jedan Slovenije, jedan Austrije, jedan Grčke i jedan Danske.

Teške droge, male količine

Kada je riječ o teškim opojnim drogama, zaplijenjeno je najviše heroina – 201,6 grama. Osim toga zaplijenjeno je 24,01 grama speeda, 13,45 grama kokaina, 0,72 grama ekstazija i više tableta koje sadrže psihotropne supstance.

Više od 60 kilograma marihuane pronađeno u tri pretresa

Samo je 4. maja na graničnom prijelazu Bosanska Gradiška zaplijenjeno 26,8 kilograma marihuane kontrolom Mercedesa registarskih oznaka Republike Hrvatske, na izlazu iz Bosne i Hercegovine.

“Prilikom pregleda policijski službenici uočili su prepravke na donjem dijelu vozila i korištenjem specijalističke opreme otkrili 29 paketića marihuane umotanih u prozirnu foliju”, kazali su nam u Graničnoj policiji BiH.

Na Graničnom prijelazu Klobuk 26. augusta pronađeno 31,7 kilograma marihuane

Vozač inicijala K. M. (1974. godište), državljanin Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, uhapšen je i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu neovlaštenog prometa opojnim drogama predat Tužilaštvu BiH.

Najviše marihuane pronađeno je na Međunarodnom graničnom prijelazu Klobuk 26. augusta 2019. godine, kada je spriječeno krijumčarenje 31,7 kilograma marihuane.

Opojna droga otkrivena je graničnom kontrolom kombija marke Citroen, registarskih oznaka Crne Gore, na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Prilikom pregleda kombija uočene su prepravke poda.

“Službenici su u bunkeru izgrađenom za sakrivanje robe otkrili 30 paketa s 31,7 kg marihuane. Vozač inicijala A. M. (1968.), državljanin Crne Gore, lišen je slobode predat Tužilaštvu BiH”, kazali su nam u Graničnoj policiji BiH.

Na području Gacka je 7. juna 2019. godine, u večernjim satima, kontrolom Passata crnogorskih registarskih oznaka spriječeno krijumčarenje 10 kilograma marihuane.

Pregledom Passata službenici su otkrili 12 paketa opojne droge ispod sjedišta, u podvozju i u branicima. Procesuiran je tridesetčetverogodišnji A. A., državljanin Crne Gore.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0