instant fap

Na Dan planete Zemlje ukazano na potrebu obnovljivih izvora energije

Na Dan planete Zemlje ukazano na potrebu obnovljivih izvora energije

Predstavnici Centra za razvoj i podršku (CRP) i EFEKT mreža za okolišno prihvatljivu energiju organizirali su danas ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine javno obilježavanjeDana planete Zemlje da bi donosiocima odluka  ukazali na potrebu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Dijeleći promotivni edukativni materijal putem kojeg su se građani mogli upoznati o značaju uvođenja obnovljivih izvora energije, pozvali su ih da pruže podršku kampanji  “EFEKTivna BiH (r)evolucija energetske efikasnosti”.

S ovog skupa poslane su brojne poruke, a neke od njih su da BiH treba hitno usvojiti strategiju energetskog sektora te da je u Evropi i svijetu otvaranje novih termoelektrana na ugalj zabranjeno, a u BiH se grade nove.

Kako je istaknuto 91 posto energije u BiH iz fosilnih goriva (ugalj, nafta i plin), a samo 9,59 posto iz obnovljivih izvora te da se zdravstveni troškovi, kao posljedica zagađenja iz termoelektrana na ugalj u BiH, procjenjuju na 3,1 milijardu eura godišnje.

Ovim skupom ukazano je na činjenicu da BiH zaostaje za svjetskim trendovima u oblasti zaštite životne sredine, a posebno održivog energetskog razvoja te da posljedice toga snose i osjete svi.

Koordinatorica za komunikacije u Centru za razvoj i podršku Alma Tihić poražavajućim je ocijenila da se u BiH i dalje strateški planiraju graditi termoelektrane zbog čega se na Dan planete Zemlje želi skrenuti pažnja na taj problem.

Tihić je pojasnila da ljudi na različite načine uništavaju Zemlju, a podsjetila je i na veliko zagađenje zraka prošle zime u nekoliko bh. gradova dodajući da je jedan od razloga za to što se u individualnim ložištima koriste “prljavi” izvori energije, zbog čega je cilj postaći građane da ugrađuju kotlove na pelet ili solarne panele.

Dvadesetak mladih okupili se danas noseći transparente putem kojih su tražili pravo na čist zrak te su upozorili da “udišu čistu bolest”, a jedan od njih je Adi Tanović iz Tuzle koji je istaknuo da mladi žele čistu planetu, te je pozvao na usvajanje zakonske regulative o energetskoj efikasnosti.

Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda 22. april proglasila je međunarodnim Danom planete Zemlje.

KOMENTARI