Na današnji dan

HomeUkratko

Na današnji dan

Na današnji dan

Zlatan Muslimović rođen je 6. marta 1981. godine u Banjoj Luci. Kao dijete i mladić igrao je za švedske klubove Habo IF i Husqvarna IF. Nastavio je karijeru igrajući za mlađe kategorije slavnog švedskog kluba IFK Goteborg. Godine 2000. odlazi u Italiju u Udinese. Za Udinese je odigrao samo dvije utakmice prije nego što je četiri sezone bio na posudbama u Perugii, Pistoieseu, Ascoliju i Padovi bez većeg uspjeha. U sezoni 2004/05 Muslimović je posuđen Riminiju. Ovaj put se dobro pokazao i postao najbolji strijelac Riminija u sezoni u kojoj je taj klub ušao u Seriu B. Nakon toga dvije godine igra u Serie A, na posudbi u Messini, odnosno Parmi. Pred početak sezone 2007/08 prešao je u Atalantu. 2008. godine potpisao je ugovor za grčki PAOK.

Još od dolaska u Italiju, Muslimović je postao igrač U-21 reprezentacije BiH gdje je bio jedan od najvažnijih igrača. Imao je jaku želju da igra za BiH i uprkos protivljenju trenera u Italiji došao je na kvalifikacione utakmice zbog čega je jedno vrijeme bio suspendiran od strane kluba. Zbog mutnih radnji u Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH otjeran je iz mlade reprezentacije.
Postojale su špekulacije Muslimovićevog igranja za Hrvatsku i Švedsku što je on odbio i nakon duže pauze dobio poziv u A-reprezentaciju BiH.

Zlatan Muslimović je debitovao za reprezentaciju Bosne i Hercegovine u prijateljskoj utakmici protiv Francuske 2006. godine. Svoj prvi gol za “Ljiljane” Muslimović je dao protiv Malte u kvalifikacijama za EURO 2008. Nastavio je sa sjajnim igrama u nacionalnom dresu u utakmicama protiv Norveške, Turske te u drugom susretu sa Maltom na Koševu. Najbolja Muslimovićeva utakmica za BiH do sada je bila 22. avgusta u Sarajevu protiv Hrvatske. BiH je izgubila 3:5, a Muslimović je dao sva tri gola i tako postao jedini igrač zajedno sa Elvirom Baljićem i Elvirom Bolićem u historiji reprezentacije Bosne i Hercegovine koji je postigao tri gola u jednoj utakmici.

Trenutno igra u Kini – Guizhou Renhe.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0