instant fap

Na današnji dan, prije 69. godina, formiran je „Podgrmeč“

Na današnji dan, prije 69. godina, formiran je „Podgrmeč“

Na današnji dan, prije 69. godina, formiran je Nogometni klub „Podgrmeč“ iz Sanskog Mosta.

Taj historijski datum je 4. april 1944. godine, a sanski nogometni klub je i prvi organizovani sportski kolektiv Nove Jugoslavije. Već 22. aprila iste godine odigrana je na polju zvanom Redak prva utakmica novog kluba sa igračima iz Engleske vojne misije. Podgrmeč je na improvizovanom igralištu bez stativa i mreža, uz oduševljenje brojnih prisutnih građana, slavio ubjedljivu pobjedu od 6:1. Odigrana je i revanš utakmica, a Sanjani su ponovo bili bolji od Engleza i pobijedili su sa 1:0.
Podgrmeč je prije rata imao uspona i padova, a takmičio se u mnogim tadašnjiim ligama u Bosni i Hercegovini, ali je sa uspjehom učestvovao na brojnim takmičenjima i turnirima koji se organizirali u tadašnjoj Jugoslaviji. Dokaz za to je ogroman broj pehara, plaketa i priznanja koje krase vitrine ovoga kluba.
Prvi osvojeni pehar Podgrmeč je dobio aprila 1953. godine kada je na fudbalskom turniru u Ljubiji osvojio prvo mjesto. Najveći uspjeh kluba u prijeratnom periodu je višegodišnje takmičenje u Republičkoj ligi BiH, a kao jedan od najvećih rezultata u bogatoj historiji NK „Podgrmeča“ uzima se plasman u 16-tini finala KUP-a Maršala Tita 1948. godine. Tada su Sanjani eliminsani od NK „Zagreb“, koji se tada takmičio u prvoligaškom rangu, a rezultat je glasio 3:0.
Podgrmeč i tokom rata 1992. -95. godine radi u okupiranom Sanskom Mostu, ali taj se period uzima kao nelegalni rad kluba. Odmah nakon oslobođenja Sanskog Mosta, najstariji sanski sportski kolektiv ponovo počinje sa radom, a zahvaljujući nekolicini entuzijasta, bivših igrača kluba, ali i nekolicini sportskih radnika iz drugih gradova koji su tada našli utočište u Sanskom Mostu. Drugi rođendan Podgrmeča je 23. decembra 1995. godine, kada je održana njegova obnoviteljska skupština. Tada je odlučeno da su boje kluba zelena i žuta što je prepoznatljivo i po grbu kluba koji nosi te dvije boje.
Podgrmeč odmah počinje sa takmičenjem u tadašnjoj Kantonalnoj ligi USK. Nakon toga, redaju se šampionske titule, te Podgrmeč ubrzo postaje i član Prve lige Federacije BiH. Bilo je ispadanja iz lige, zatim ulazaka u prvoligaško društvo, a bio je i na pragu ulaska u Premijer ligu BiH. Podgrmeč je više puta bio  i osvajač KUP- BiH za područje Unsko – sanskog kantona. Najveći uspjeh Podgrmeča u ovom takmičenu je plasman među osam najboljih ekipa u BiH. Trenutno se klub takmiči u Prvoj  ligi FBiH grupa zapad.
Treba naglasiti da u Podgrmeču rade sve selekcije – pjetlići, pioniri, kadeti, juniori i seniorska ekipa. Također, mlađe selekcije ostvaruju zavidne rezultate na mnogobrojnim takmičenjima i turnirima. Pjetlići ovoga kluba su proteklog vikenda u italjanskom gradu Rovereto osvojili prvo mjesto na velikom međunarodnom turniru, dok se omladinske selekcije uspješno takmiče u Omladinskoj ligi BiH grupa zapad. Kadeti se prvaci jeseni, dok su juniori u gornjem dijelu tabele.
Kroz Podgrmeč je za 69. godina postojanja prodefilovalo na hiljade Sanjana igrača i sportskih radnika, ali i građana iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine i nekadašnje Jugoslavije koji su dali svoj nemjerljiv doprinos u razvoju kluba, njegovom opstanku u najtežim vremenima, ali i ostvarivanju velikih rezultata. Uz Podgrmeč je bio i veliki broj preduzeća, drugih sportskih kolektiva, mnogih udruženja građana, te ustanova i institucija.
Podgrmeč se danas nalazi u ne baš sjajnoj financijskoj situaciji. S toga je Upravni odbor kluba donio odluku da se zbog štednje i potrebnih sredstava za izgradnju novih tribina ne obilježava značajan datum – rođendan kluba. U Podgrmeču kažu,  biće u narednom periodu dosta prilika i za slavlje.

KOMENTARI