instant fap

Na dijelu Arktika izmjerena temperatura 22 stepena, inače je 5 stepeni

Na dijelu Arktika izmjerena temperatura 22 stepena, inače je 5 stepeni

Svalbard, norveški arhipelag na Arktiku, u subotu je oborio apsolutni temperaturni rekord od 22 stepena Celzijevih, objavio je norveški meteorološki institut.

S 21,7 stepeni izmjerenih u 18 sati po mjesnom vremenu blizu mjesta Longyearbyen, arhipelag je imao najtopliji dan od početka mjerenja.

Prethodni rekord dogodio se 16. jula 1979., kada je bilo izmjereno 21,3 stepena, rekao je meteorolog Kristen Gislefoss.

Grupa otoka poznatijih po imenu Spitzberg, nalazi se hiljadu kilometara od Sjevernog pola.

Ovaj rekord daleko je iznad uobičajenih temperatura za ovo godišnje doba, u julu, koji je najtopliji mjesec na Arktiku, temperature se na Svalbardu kreću između 5 i 8 stepeni Celzijusa.

Arktik se zagrijava dvaput brže od ostatka planeta, kažu naučnici.

Prema službenom norveškom izvještaju “Klima u Svalbardu 2100.”, prosječna temperatura na Svalbardu za razdoblje od 2070. do 2100. trebala bi porasti od 7 do 10 stepeni u odnosu na razdoblje 1970. do 2000., ako se nastavi dosadašnji utjecaj ljudi na klimu.

Na Svalbardu je smještena i “Vegetacijska Noina arka”, riječ je o banci u kojoj se čuvaju sjemena za budućnost u slučaju kataklizme.

Taj “biljni sef” osmišljen protiv klimatskih promjena i sam je bio žrtva globalnog zagrijavanja. Moralo se uložiti 20 milijuna eura kako bi se sanirao s obzirom na to da su u njega 2016. prodrle vode izazvane topljenjem permafrosta – u načelu vječno zamrznutog tla u arktičkom području.

KOMENTARI