instant fap
NaslovnicaMagazin

Na Jadranu stiže afrička vrućina i olujno jugo

Na Jadranu stiže afrička vrućina i olujno jugo

Bližimo se polovini juna, prvog ljetnog mjeseca. Vremenske prilike ne idu u prilog onima koji priželjkuju raniji dolazak pravih ljetnih vrućina i stabilnog vremena. Ciklone i fronte često stižu u naš dio Europe, podržavajući nestabilno vrijeme.

Prvih 13 dana juna već je na dijelu Jadrana palo više kiše nego prosječno padne cijeloga mjeseca. U Crikvenici su od početka mjeseca pale 143 litre kiše po kvadratnom metru, u Vidu 125, Kominu 112, Roču 108, Cisti Velikoj 90, Makarskoj 89…

Tokom naredne sedmice vrijeme će biti manje nestabilno nego prethodnih dana. To znači da će sunčana razdoblja biti kudikamo češća, a kiša i pljuskovi rjeđi.

Temperature zraka rast će sljedećih dana, a zanimljivo je i da će sredinom sedmice jačati jugo, a u četvrtak će jugo imati olujne udare uz valove na moru ponegdje i do četiri metra visine.

JADRAN – sedmična prognoza

U utorak djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Uz mjestimice jači razvoj oblaka, ponegdje će biti kiše, pljuskova i grmljavine, većinom u drugom dijelu dana u zaleđu Istre, Kvarnera i okolici Rijeke. Drugdje više sunčana i suha vremena u odnosu na prethodne dane. Puhat će slabo jugo i jugozapadnjak, a vjetar će kasno popodne i osobito navečer jačati. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 10 do 15°C, uz obalu i na otocima od 15 do 19°C. Najviše dnevne temperature većinom od 22 do 27°C.

Srijeda će biti djelomično sunčana s promjenjivom naoblakom. Nestabilnije će biti u prvom dijelu dana, kada će mjestimice biti kiše i grmljavinskih pljuskova, najviše u riječkom zaleđu gdje može biti obilnijih oborina. Više suha vremena u drugom dijelu dana, iako će dio Jadrana cijelog dana biti suh. Puhat će umjereno do pojačano jugo, na sjevernom Jadranu povremeno i lebić. Kasno navečer posvuda jugo u jačanju. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 16°C, uz obalu i na otocima od 16 do 20°C. Najviše dnevne temperature većinom od 22 do 28°C.

Četvrtak u Dalmaciji donosi pretežno ili djelomično sunčano vrijeme, rijetko gdje uz mogućnost slabog popodnevnog pljuska. Na sjevernom Jadranu promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja, ponegdje uz malo kiše ili uz lokalne pljuskove. Puhat će jako jugo s olujnim udarima, a na moru ponegdje može biti udara preko 100 km/h, što će značajno povećati valovitost mora i uzrokovati poremećaje u brodskom prometu. Toplije s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 25 do 30°C.

U petak na sjevernom Jadranu oblačnije još ujutro, ponegdje uz pljuskova, a sunčanije popodne. U Dalmaciji djelomično sunčano uz mogućnost lokalnih pljuskova u drugom dijelu dana. Jugo će slabiti, tijekom dana i potpuno prestati uz okretanje na slab jugozapadnjak i zapadnjak. Od jutra toplo, najviše dnevne temperature većinom od 26 do 31°C.

Dani vikenda će, prema današnjim prognostičkim materijalima, proteći u znaku ranoljetnog i u većini krajeva stabilnog vremena.

Subota će biti pretežno sunčana i u većini krajeva suha. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, navečer podno Velebita jaka bura. Bit će vrlo toplo i vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 26 do 32°C.

U nedjelju djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. U drugom dijelu dana, a osobito kasno navečer ponegdje postoji mogućnost pljuska s grmljavinom. Bura i tramontana u slabljenju, popodne većinom slab vjetar promjenjiva smjera. Danju vrlo toplo i vruće.

KOMENTARI