instant fap

Na kruzerima sve više mladih iz BiH, mjesečna zarada od 1.500 do 4.000 dolara

Posao na prekookeanskim brodovima i riječnim kruzerima veoma je težak i naporan, ali zbog toga što donosi dobru zaradu i nova iskustva, mnogi mladi iz BiH hrle u potpalublja, jer na taj način mjesečno mogu da zarade od 1.500 do čak 4.000 dolara

Iako gotovo da nemaju slobodnih dana, dnevno rade i po 12 časova i žive sa nekoliko cimera u kabini, mladi se ne žale i ističu da se ovaj posao i iskustvo koje steknu ipak isplate, piše Glas Srpske. Zlatko Popovićiz Banjaluke na prekookeanskim brodovima radio je prije nekoliko godina, gdje je zarađivao kao fotograf i fotomenadžer. Njegov motiv da se “otisne” u bijeli svijet bila su, kako kaže, nova iskustva i upoznavanje mjesta.

– Za dvije godine, koliko sam radio na brodovima, obišao sam oko 150 gradova i gotovo sve kontinente. To je jedno nezaboravno iskustvo koje vrijedi za cijeli život – priča Popović.

Pored iskustva, rad na brodovima je i prilika mladima da zarade. Popović ističe da je posao fotografa bio dosta dobro plaćen.

– Kao fotograf početnik mogao sam da zaradim oko 1.500 dolara, dok fotograf menadžer ima mjesečna primanja i do 4.000 dolara – istakao je Popović i dodao da je na brod otišao preko agencije “Employment power” iz Zagreba.

Mladen Janjetović iz Novog Grada, koji je prvi put otišao da radi na brod 2002. godine, kaže da se na taj potez odlučio prije svega zbog teške ekonomske krize.

– Plata na riječnom brodu varira oko 1.300 evra i u ovu cijenu je uračunat i bakšiš. Ovu platu nikada ne bih mogao da zaradim radeći u Srpskoj – rekao je Janjetović i dodao da su svi radnici osigurani socijalno i penziono.
Janjetović, koji radi u baru, odnosno pravi koktele, kaže da se nije pokajao što je odlučio da ode da radi na brodu.

Mladen dodaje da je za šest godina posjetio sva mjesta, od Aljaske i Kariba pa sve do Crnog mora prekookeanskim brodovima, a riječnim sva mjesta od Amsterdama do Crnog mora, uključujući i Bazel.

Kada su u pitanju poslovi, Mladen kaže da nijedan posao nije lak.

Na brodu zarađuje i Aleksandar Marković iz Banjaluke, koji se trenutno nalazi na riječnom kruzeru kroz Evropu.

– Radim kao konobar na riječnim brodovima, koji uglavnom idu kroz Austriju, Mađarsku i Njemačku. Dnevno se radi najmanje deset časova. Moja fiksna plata  je oko 850 eura, ali isto toliko se može dobiti bakšiša – priča Marković i dodaje da zarada uglavnom zavisi od toga koliko ima gostiju na brodu, koji se posao radi i kako se radnik snađe.

I Marković, kao i mnogi mladi iz RS posao na brodu uspio je da dobije preko agencije “Employment power” iz Zagreba.

Na sajtu ove agencije nalazi se detaljno uputstvo kako i na koji način mladi mogu da dobiju posao, koju vrstu poslova mogu da obavljaju, te koja im je dokumentacija neophodna.

– Posao mogu dobiti svi kandidati koji imaju više od 21 godine, a dužni su da dostave CV napisan na engleskom jeziku, kopiju važećeg pasoša, originalni krivični dosije – provjera, dvije fotografije, pismo preporuke napisano na engleskom, diplomu prevedenu na engleski, kao i ostale relevantne sertifikate i obuku koju posjeduju – stoji na sajtu ove agencije.

Prilikom aplikacije za posao na brodovima, mladi moraju da imaju i novac za početak, i to oko 2.000 maraka.

– Usluge agencije koja sređuje papire i vizu na kraju izađu oko 2.000 maraka – kazao je Marković.

KOMENTARI