instant fap

Na Pelješcu snimljen morski pas, mještani ga vidjeli kako kruži na tri metra od obale

Stanovnici procjenjuju da je morski pas dug oko dva metra i težak više od 15 kg. Čini se da je do obala došao za trabakulom ili brodicom. Snimljen je kako pliva među barkama u luci povremeno na samo tri metra od obale, javlja tportal.hr.

U Jadranu živi 30-ak vrsta morskih pasa, no najopasnije vrste rijetko zalaze u naše vode. Posljednji napad u Jadranu dogodio se 2008. kod Visa kada je velika bijela psina za nogu ugrizla slovenskog ronioca. Zahvaljujući brzoj reakciji prijatelja, prošao je bez ozbiljnijih ozljeda.

Zadnji smrtonosni napadi u Hrvatskoj zabilježeni su početkom 70-ih godina, kada je Jadranom prometovalo mnogo više brodova. U riječkom zaljevu morski su psi 1971. usmrtili dvije osobe, a kod Omiša jednu 1974. godine. Jedan od većih i opasnijih je modrulj, međutim, on rijetko napada ljude, uglavnom samo kada je isprovociran ili privučen krvlju. Najopasnije su svakako velike bijele psine, međutim, one su posljednjih godina sve rijeđi stanovnici Jadranskog mora.

Marinski biolog dr. sc. Petar Kružić s Biološkog odsjeka na PMF-u u Zagrebu kaže da za velike bijele psine u Jadranu ima sve manje hrane jer je populacija tuna posljednjih desetljeća jako prorijeđena.

Kojoj vrsti pripada morski pas snimljen kraj Žuljana teško je reći samo na temelju snimke leđne peraje.

Draško Holcer iz Plavog svijeta kaže da morski pas od dva metra uglavnom ne može biti opasan po ljude. ‘Naravno, ovisi što smatrate opasnim. Može vas i murina ugristi za prst, ali napad riba tih dimenzija sigurno ne može biti opasan po život’, rekao je Holcer.

KOMENTARI