Na plaži “Kod Šabana” u Sanskom Mostu

Homeinmedia danas

Na plaži “Kod Šabana” u Sanskom Mostu

Upozorenje za roditelje čija djeca idu na nepoznate žurke na području Ključa i Sanskog Mosta

 

Sanski Most nema gradsku plažu već kupači moraju prašnjavim makadamom preko sela Čaplje, gdje se kupa na hiljade kupača, na plaži na kojoj “da jaje baciš nema gdje pasti”

Sanski Most je među najljepšim gradovima u Bosni i Hercegovini, općina ima devet rijeka i brojne prirodne ljepote, što ovaj grad čini atraktivnim i mamcem brojnim turistima sa šireg područja.

Općina Sanski Most bila je prije agresije na BiH (1992-1995) jedna od najvećih od 109 općina u BiH, prostirala se na više od 1.000 km2 i imala 65.000 žitelja, od čega je veliki broj živio u inozemstvu.

Danas je općina Sanski Most manja jer je dio pripao novoj općini Oštra Luka u entitetu RS, prostire se na 781 km2 i po posljednjem popisu iz 2013. godine, ima 47.359 stanovnika.

Turističko ljeto 2022. godine u punom je zamahu, korona ponovo prijeti, ali prošlo ljeto 2021. bilo je jako uspješno, a ove će godine biti još bolje. Između 20.000 i 30.000 “dijasporaca” svake godine dođe u Sanski Most, kada sve ponovo oživi i grad ima nekoliko puta više stanovnika. Život se probudi.

SANSKI TURIZAM 

Sanski Most nadaleko je poznat po svom prirodnom i historijskom bogatstvu te kao takav sve više postaje poznat u regiji. Sve više mladih posjećuje prirodna bogatstva Sanskog Mosta: vodopad Blihe, Hrustovačka i Dabarska pećina, Rimski most, Kamengradska tvrđava, Korčanica i mnoge druge destinacije čine Sanski Most turistički raznovrsnim. Društvene mreže čine svoje, ljepota privlači.

PAKLENE VRUĆINE

U cijeloj BiH su velike vrućine, a početkom augusta je na snazi narandžasti meteoalarm. Temperature su od 33 do 38 stepeni C, sa visokim indeksom UV zračenja, što može dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, posebno starijim i vrlo mladim osobama.

Mnogi se snalaze i sami pronalaze kupališta i mjesta za roštilj. Sana je ove godine s rekordno niskim vodostajem, voda je čista, tok spor, širok i plitak, zbog čega je voda jako topla, možda i najbolja za kupanje u cijeloj BiH. Sanjani imaju rijeku koja može zamijeniti more tokom ljetna tri mjeseca. Sve to čini Sanski Most atraktivnim, pa je šteta da nema gradske plaže sa parkingom, koja bi bila i izvor zarade.

PLAŽA “KOD ŠABANA”

Prije rata u Sanskom Mostu je bilo više plaža u samom gradu: Delića brod, Kožara, Bijeli brodovi, plaža ispred hotela “Sanus”, Aganovići, te čitav niz drugih plaža. Nakon rata sve je drugačije, na Delića brodu nikao je restoran na vodi, ostale plaže su zapuštene, brojni sugrađani dođu na odmor i nemaju se gdje okupati što je problem grada na Sani koji ima velike turističke ambicije. U susjednim kominama Ključ ili Prijedor postoje uređene gradske plaže koje mogu poslužiti kao “mustra”.

Najveći broj kupača je na privatnoj plaži “Kod Šabana”, nekoliko kilometara od Sanskog Mosta prema Ključu, kod sela Čaplje, do koje se mora doći vozeći naokolo kroz Čaplje prašnjavim i lošim makadamskim putem, tako da je auto nakon jednog dolaska kao iz “mlina” – prašnjav da se mora prati. Parking je 2 km, ali postoji i više privatnih livada na kojima se mnogi parkiraju bez naplate. Na stotine je auta je na toj destinaciji, preko hiljadu kupača, kao 6. augusta: 38 stepeni zrak, voda više od 25 stepeni, sve idealno, brojni Sanjani uživaju u hladu, roštiljaju, igraju društvene igre, kupaju se…

ŠVEDSKI, NORVEŠKI, NJEMAČKI…

Najviše je “dijasporaca” iz svih zapadnoevropskih zamalja, jako puno mladih i djece, ali i odraslih. Idila je nestvarna: Sana prelijepa, priča na različitim jezicima, miješaju se jezici, oprema na plaži moderna, najsavremenije ležaljke i stolice, suncobrani, dušeci, mreže za ljuljanje, igračke za zabavu i vodu, pištolji i puške za prskanje vodom, gumeni čamci, bijesna auta i motori, prepuno parkiralište, žamor, pjesma, život na odmoru. Nakon kupanja sve je čisto, pazi se na okoliš, mada Sanom ponekad “plivaju” suvišni predmeti, nema discipline kao u inozemstvu, ali opet puno bolje nego je bilo ranije.

Nema ni zagađivanja Sane jer je nestalo “prljave” industrije, pa je Sana puna ribe i čista kao nikada.

“KOD ŠABANA”

Kod prof. likovnog vaspitanja Senada Kumalića Šabana, sve je pod konac: divno dvorište, roštilj, sva pića, kafa 1,50 KM, za ugođaj koji je zaista prelijep. Sanjani znaju Kumalića po slikama s obzirom na to da on ima svoju galeriju, često izlaže kolektivno, na najatraktivnijim izložbama u Evropi. Inače je jednostavan i osebujan, raja ga voli, učenici gimnazije i srednjih škola obožavaju.

“Kod Šabana” je uvijek predivna atmosfera, to je mjesto susretanja ljudi iz dijaspore. Sanjani tu dođu da vide raju, sve se događa na relativno malom prostoru, i sve je u znaku ljeta, odmora i razonode. Toliko naroda je teško naći na jednom mjestu, izuzev kod Šabana.

Rijeka Sana je raj za kupače, okolina je zanosna, zelenilo na sve strane, brda i planine okolo, brojna izletišta koja mame – sve čini Sanski Most zanosnim i pravom turističkom atrakcijom.

Nažalost, mladi sve više za odmor obilaze atraktivne evropske turističke destinacije, dolaze srednje i starije generacije, BiH nije atraktivna zbog teške ekonomske i političke situacije, ali nuđenjem novih sadržaja mogu se privući i mladi, koji onda mogu to prezentirati vršnjacima u cijeloj Evropi.

RAFTING NA SANI

Rafting je moderna aktivnost za aktivni odmor, kupanje i druženje; uz predivnu prirodu prirodu, smaragdnu Sanu i veliki broj ostrvca, sedri, slapova, uvala i brzaka, ugođaj je idiličan i nezaboravan.

Rafting privlači mlade i djecu i idealan je za uživanje, rashlađivanje i aktivni odmor u vrelim ljetnim danima, po čemu Sana može da bude poželjno mjesto, da se o njoj priča, da privuče inozemne goste.

Idealno i lijepo vrijeme, nizak vodostaj i divna priroda pogodovali su prvim rafterima u BiH, da uživaju u ljepotama i zanosnim čarima rijeke Sane i ljepotama prirode kroz koju ova ljepotica protiče. Članovi kluba “Condor” svake godine pokazuju sve ljepote rijeke Sane i općine Sanski Most.

SANA ZDRAVA VODA

Sana je bistra i pitoma planinska rijeka, ona je izvor zdravlja, po tome nosi i ime. Legenda kaže da su rimskim legionarima prilikom prelaska preko rijeke Sane zacjeljivale rane i povrede, te da je po latinskoj riječi sanus, koja znači zdravlje, dobila ime.

Sana je biser i možda najpitomija, jedinstvena rijeka, prepoznatljiva po svojoj ljepoti, toplini i čistoći.

Izreka: “Sve rijeke teku prema moru, samo Sana teče prema vama” – izgleda nije slučajna!

Ne zaboravite posjetiti rijeku Sanu i Sanski Most, očekuju vas brojne neviđene ljepote…

Fikret Tufek

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0