instant fap

Na području TK oko 2.600 klizišta, evakuirane 1.804 osobe

Na području TK oko 2.600 klizišta, evakuirane 1.804 osobe

Na području Tuzlanskog kantona do sada je prema preliminarnim podacima evidentirano 2.556 klizišta koja ugrožavaju 2.795 objekata, a evakuirane su ukupno 1.804 osobe – podaci su Kantonalnog operativnog centra Civilne zaštite Tuzlanskog kantona.

U općina Živinice u toku noći registrovan je manji odron zemljišta na magistralni put M-18 u mjestu Podgajevi.

Iz naselja Zukići jedna porodica je evakuisana i smještena u kasarnu Dubrave – prihvatni centar.

Na području općine Banovići, u toku protekla 24 sata prijavljena su 32 nova klizišta i dosad je evidentirano ukupno njih 180. Kao posljedica klizanja tla uništeno je 126 objekata, a ugroženo njih 126.

U toku noći na području općine Kalesija evidentirana su još 4 nova klizišta i ukupno je dosad evidentirano oko 240, čime je ugroženo 545 objekata. Dosad je sa područja ove općine evakuirano 600 osoba.

U općini Teočak ukupno je prijavljeno 87 klizišta, gdje je ugroženo 70 stambenih objekata. Totalno je uništeno 7 stambenih i 15 pomoćnih objekata.

U općini Sapna prijavljena su 3 nova klizišta – u naselju Kraljevići i ono ugrožava jedan stambeni objekt, Zaseok gdje ugrožava 3 stambena objekta i u Sapni gdje su ugrožena 3 stambena objekta.

U toku noći na regionalnom putu Zvornik-Sapna-Priboj u Godušu klizište je zatvorilo jednu traku na saobraćajnici.

Prema preliminarnim rezultatima na području ove općine evidentirana su 124 klizišta, a 248 objekata je ugroženo klizanjem tla te iseljeno 335 osoba.

Tokom noći prijavljena su dva nova klizišta u općini Tuzla, u naselju Gojino Brdo iznad Požarnice i Mala Solina.

U općini Tuzla je, prema jučerašnjoj informaciji, prijavljeno 640 klizišta. Od posljedica klizanja tla 24 objekta su potpuno uništena, na 53 su nastala oštećenja, 146 je ugroženo, a evidentirano je i oko 20 uništenih/oštećenih pomoćnih i drugih objekata.

Evakuirano je ukupno 269 ljudi koji su smješteni u dva hotela, jedan sportski centar, jedan omladinski kamp, jednu osnovnu školu, a najveći broj je smješten kod rodbine i prijatelja.

Što veći broj klizišta se nastoji u što kraćem roku staviti pod kontrolu, pa su informacije još uvijek preliminarne.

Zbog veličine zahvaćenog područja i rastućeg broja prijava građana, po okvirnoj procjeni 2/3 ugroženog područja nisu stavljene pod monitoring klizanja i nije izvršena ocjena stanja od stručnih timova (geologa i građevinaca).

U općini Gradačac ukupan broj klizišta je 165, iseljeno je 130 osoba zbog klizišta i 80 osoba zbog poplava. U toku su aktivnosti sanacije od poplava. Svi glavni putni pravci na području općine su prohodni za sav saobraćaj, osim puteva koji vode do Šamca i Orašja

Voda u gradskom vodovodu te u lokalnim vodovodima Vrelo, Hukalo, Mionica III i vodovod Zmajevac je ispravna za piće, dok je voda u vodovodu Domažić neispravna. Za mjesne zajednice koje se snabdijevaju iz ovog vodovoda, pitka voda se dostavlja cisternama.

Na području općine Lukavac evidentirano je 155 klizišta od čega je ugroženo 55 stambenih objekata. Iz 15 objekata je izvršena evakuacija 60 osoba. Broj klizišta koja ugrožavaju infrastrukturne objekte je 66, a 31 klizište se nalazi na poljoprivrednoj površini.

U općini Gračanica u proteklih 24 sata prijavljeno je 11 novih klizišta. Ukupan broj klizišta na području ove općine je oko 390. Srušeno je ukupno 30, a ugroženo 98 objekata. Zbog poplava i klizanja tla evakuisane su 64 osobe.

Nivo rijeke Tinje u općini Srebrenik izmjeren na mjernom mjestu ispod Koprića mosta iznosi 1,00 metra. U posljednjih 8 sati prijavljeno je 27 novih klizišta, a u posljednjih šest dana više od 350 klizišta. Klizanjem tla ugroženo je 159 stambenih objekata i 45 putnih komunikacija. U posljednjih 6 dana evakuisano je 58 porodica, odnosno 209 osoba.

Tokom dana Služba za spašavanje iz ruševina je od jutarnjih sati angažirana na sanaciji posljedica nastalih od prirodne nepogode klizišta na najugroženijim naseljima i to: Potpeć, Blagići, Duboki Potok, Lisovići, put u Hodžićima, Ćojluk-Junuzovići i Novo naselje u Srebreniku. Otežano je snabdijevanje vodom za piće.

Na području općine Doboj Istok u toku noći nema novih klizišta niti bilo kakvih promjena. Do sada su u ovoj općini evidentirana 93 klizišta čime je ugroženo 50 objekata.

U toku jučerašnjeg dana i noći prijavljena su tri slučaja nalaska neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Jedno neeksplodirano ubojno sredstvo je pronađeno u blizini kruga firme Em-Onix u Lukavcu i pretpostavlja se da ga je donijela bujica rijeke Jale, drugo je pronađeno u krugu rezervoara vode u Mosničkom potoku u Tuzli, a treće na području općine Živinice.

KOMENTARI