instant fap

Na Prenju je neophodna pomoć helikoptera, ugrožena naselja

Na području općine Jablanica aktivna su još dva velika šumska požara, i to u rejonu naselja Donje Paprasko i na planini Bokševica koji se širi u pravcu Kostajnice i Blučića u općini Konjic i prema selu Grevići u općini Prozor-Rama

Veliki šumski požar u rejonu Glogova na Prenju, koji je već uništio više stotina hektara munike, spušta se prema naselju Glogošnica, a ako se ne zaustavi, ugrozit će još tri naselja u podnožju Prenja.

Zbog nepristupačnosti terena i opasnosti širenja prema naseljima, Općinski Štab civilne zaštite uputio je zahtjev nadležnim organima za pomoć jednog helikoptera, a stanovnici će praviti prosjeke i brane kako bi spriječili ugroženost svojih naselja, rekao je za Fenu komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Omer Drežnjak.

Na području općine Jablanica aktivna su još dva velika šumska požara, i to u rejonu naselja Donje Paprasko i na planini Bokševica koji se širi u pravcu Kostajnice i Blučića u općini Konjic i prema selu Grevići u općini Prozor-Rama. Ovaj požar već je uništio više stotina hektara hrastove, borove i bukove šume.

U protekla 24 sata Profesionalna vatrogasna jedinica Mostar imala je sedam intervencija, stoji u priopćenju iz ove jedinice.
Na lokalitetima Malo Polje, Kočine, Ortiješ, Vrapčići i Sjeverni logor gorjeli su trava i nisko raslinje. Ti požari su ugašeni.

Požar na lokalitetu Aleksin Hana je većih razmjera i nemoguće ga je cijelog gasiti. Teren je nepristupačan i podučje je rizično za gašenje zbog minsko eksplozivnih sredstava. Požar se sa litica spušta prema magistrali. PVJ intervenira samo u toliko da se odvija nesmetan promet magistralom i da požar ne pređe na drugu stranu.

Požar na Ruištu je dio velikog požara koji je aktivan već nekoliko dana. Teren je također nepristupačan sa dosta minsko eksplozivnih sredstava. PVJ gasi na mjestima gdje je to moguće i posebno pazi da nisu ugroženi stambeni objekti i materijalna dobra.

Helikopter iz Rusije koji

KOMENTARI