Na prvoj borbenoj liniji protiv koronavirusa

HomeLokalne temeSanski Most

Na prvoj borbenoj liniji protiv koronavirusa

Podignuta optužnica protiv Šefika Sinanovića zbog sporne sječe stabala

Pandemija koronavirusa pokorila je cijeli svijet, a na prvoj crti odbrane od ove pošasti modernog doba su „bijeli mantili“. 

Doktorica Nada Elijaš, epidemiologinja i načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Sanskom Mostu, jedna je od najvažnijih karika u ovoj teškoj bici kojoj se ne nazire kraj. 

U Unsko-sanskom kantonu danas postoje samo tri epidemiologa, tako da dr. Elijaš, osim Sanskog Mosta, nadzire epidemiološko stanje i na području općina Ključ i Bosanski Petrovac. 

Članica je i Kriznog štaba civilne zaštite Sanski Most, koji prati cjelokupnu situaciju i donosi potrebne odluke.  

– U svome radnom vijeku nisam se susrela sa sličnom situacijom kao što je ova s pandemijom koronavirusa.

Ovaj virus karakteriše njegova izuzetna ekspanzija, visoka prenosivost i sposobnost da se u vrlo kratkom roku zarazi ogroman broj ljudi. Ovo sada je poseban izazov i treba mu odgovoriti na pravi način kako bismo očuvali zdravlje naših građana – kaže Elijaš.

Ona već dugi niz godina čini jedan od stubova zdravstvenog sistema na ovim prostorima. Iako je ispunila sve uvjete za odlazak u penziju, u ovim teškim vremenima njeno dugogodišnje iskustvo i znanje imaju presudan značaj kada se radi o očuvanju povoljnog zdravstvenog okruženja.

U prvim borbenim redovima protiv koronavirusa, za dr. Elijaš posljednjih sedmica ne postoji radno vrijeme, a njene kolege, ostali medicinski radnici, dive se njenoj hrabrosti i kažu da ona lično posjećuje rizične pacijente, nadgleda i prati njihovo zdravstveno stanje.

– Angažman i značaj doktorice Elijaš je u ovome trenutku ogroman. Ona je trenutno naša najstarija zaposlenica, ali nikad, ni u jednom trenutku nije rekla da joj je nešto teško ili da ne može uraditi.

Najveća ljubav

U redovnim okolnostima, dr. Elijaš radi i kao ljekar porodične medicine i rukovodi jednim od medicinskih timova u sanskom Domu zdravlja. Ipak, kaže kako joj je epidemiologija primarna oblast kojoj je posvetila profesionalnu karijeru. 

Ova tiha, hrabra i skromna žena, omiljena je među svojim kolegama, medicinarima, ali i pacijentima. Za nju, jednostavno, svi imaju samo riječi hvale i uvažavanja, posebno danas, kada se na muci poznaju junaci.  

Heroina u bijelom skromno kaže kako samo radi svoj posao u skladu s Hipokratovom zakletvom, ali treba istaći kako je, zahvaljujući, između ostalog, i poduzetim epidemiološkim mjerama, zdravstvena situacija na području Sanskog Mosta, Ključa i Bosanskog Petrovca danas povoljna i mnogo bolja nego u nekim drugim gradovima u Bosni i Hercegovini.

Dodaje kako je medicini posvetila najbolje godine svog života i cijeli radni vijek. S obzirom na činjenicu da se danas malo ko od ljekara želi usavršavati za poziv epidemiologa, u nadležnim institucijama već razmišljaju o tome da je nekako pokušaju zadržati iako je stekla uvjete za odlazak u penziju. Ova hrabra doktorica i žena kaže kako joj takva odluka neće teško pasti, naprotiv.

– Medicina je moja najveća ljubav, njoj sam posvetila sve i šta ima ljepše nego da u životu radite ono što volite – kaže dr. Elijaš. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0