instant fap

Na Rujištu kod Mostara gori već nekoliko dana, teško u Konjicu, u Jablanici bolje stanje

Stanje na područjima zahvaćenim požarima u općini Konjic i dalje je teško; gori na području Boračkog jezera, Boračke Drage i na polovini platoa Kiser. Vjetar može za kratko vrijeme promjeniti situaciju na terenu

Federalni operativni centar Civilne zaštite, u vanrednom izvještaju o stanju na požarištima za 2. septembar (do 18 sati) ističe da već nekoliko dana gori na širem lokalitetu Rujišta, na području Mostara, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.
Vatrogasci su danas opet bili na lokalitetu Rabina-Žulje, gdje je u 13.30 sati otišla dodatna cisterna s posadom.

U općini Jablanica stanje je povoljnije u odnosu na prethodne dane. Pod kontrolom je vatra iznad sela Glogošnica i Šanica, ali probleme stvara vjetar prema Šanici i u višim predjelima Prenja (Međuprenju), gdje su upućeni radnici šumarskog preduzeća i planinari.

Stanje na područjima zahvaćenim požarima u općini Konjic i dalje je teško; gori na području Boračkog jezera, Boračke Drage i na polovini platoa Kiser. Vjetar može za kratko vrijeme promjeniti situaciju na terenu.

Vatrogasci iz Konjica ističu da je izbio novi požar, s druge strane Boračkog jezera, iznad vikend naselja. U ispomoći su im vatrogasne ekipe iz Zenice, Tuzle, Gračanice, Kalesije i dvije cisterne preduzeća “Rad” iz Sarajeva.

Jutros od 8.30 do 10.45 sati vojni helikopter je na području općine Konjic učestvovao u gašenju vatre na područjima Kisera i Boračke Drage, izbacivši oko 25 korpi vode, što je imalo dobre efekte.

Aktivan je požar na brdu Bokševica.

Veliki požar koji je jučer zahvatio općinu Čitluk mjestimično se aktivira. Požar u Bijakovićima je saniran, a na području mjesta Vionica vatrogasci s oko 20 mještana Krehin Gradca drže vatru pod kontrolom.

Oko 14.30 sati izbio je novi požar u Kručevićima, na nepristupačnom terenu (vrh brda) i trenutno ne prijeti opasnost naseljenim mjestima.

U općini Prozor Rama i dalje je aktivan požar na lokalitetu Ustirame, gdje je vatra odbijena od naselja i gori na nepristupačnom terenu.

Požar na lokalitetu Tošćanice je lokaliziran.

U čapljinskoj općini trenutno gori na području Prebilovaca i vatra se kreće ka naselju.

Požar na livanjskom području, koji je od jučer na planini Golija, pet kilometara iznad sela Ljubunčić, Lusnić i Strupnić zahvatio visoku šumu bukve i jele, travu i nisko rastinje te mjestimice humus i lišće, djelomice je lokaliziran. Vjetar promjenjivog smjera otežava gašenje.

Požar se širi prema šumi iznad Čelebića na terenu koji je pod minama.

KOMENTARI