Na Svjetski dan izbjeglica u BiH promovisan samoodrživ povratak

HomeBiH

Na Svjetski dan izbjeglica u BiH promovisan samoodrživ povratak

I ovo je BiH: Kardinal Puljić blagoslovio crkvu koju je izgradio Bugojanac Husein Smajić

Desetak povratnika i interno raseljenih lica danas je u Sarajevu predstavilo svoje uspješne male biznise na humanitarnom bazaru koji je UNHCR organizovao povodom Svjetskog dana izbjeglica. “Ovdje je deset najboljih primjera povratnika u BiH kojima je UNHCR na različite načine obezbijedio pomoć kojom su oni započeli svoje manje ili veće poslove i od kojih se sami izdržavaju“, rekla je Mina Jašarević, volonterka UN-a koja radi kao službenica UNHCR-a za izvještavanje.

Na štandova postavljenim ispred Katedrale građani Sarajeva su imali priliku informisati se problemu izbjeglica i raseljenih osoba, te kupiti njiihove proizvode, uključujući razne vrste i proizvode od sira, voća i povrća, meda, heljde i tekstila.

Volonteri Ujedinjenih naroda pridružili su se osoblju UNHCR-a na bazaru gdje su imali priliku razgovarati sa građanima o UNV-u i prilikama za volontiranje u Bosni i Hercegovini. U protekloj godini, ukupno 1010 UN volontera radilo je za UNHCR u 76 zemalja svijeta, uključujući Afganistan, zemlje Balkana, Kolumbiju, Ekvador, Irak, Pakistan, Sudan, Siriju, Šri Lanku i Istočni Timor.

UNHCR procjenjuje da u svijetu trenutno ima oko 40 miliona izbjeglica koje su bile primorane napustiti svoj dom usljed rata, progona i zastrašivanja. Više od pola miliona izbjeglih iz Bosne i Hercegovine i dalje je u inostranstvu, a u zemlji boravi 113.000 registrovanih interno raseljenih osoba. Od toga, 8500 njih i dalje živi u teškim uslovima u 158 kolektivnih smještaja.

Krajnje je vrijeme da se nađe rješenje i da se problem raseljenih osoba u Bosni i Hercegovini konačno završi. Tek tada možemo reći da je došlo do stvarnog završetka rata i da smo postavili temelje za stvarni razvoj i mir u ovoj zemlji,” rekao je u izjavi za BHT1 predstavnik UNHCR-a u BiH Naveed Hussain. Ovom prilikom pozvao je i predstavnike vlasti u BiH da što prije realizuju Revidiranu strategiju za implementaciju Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Svjetski dan izbjeglica ustanovljen je odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda iz decembra 2000. godine i obilježava se 20. juna.  Ove godine u kojoj Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice slavi i 60 godina svog postojanja, Svjetski dan izbjeglica obilježen je širom svijeta bogatim i raznovrsnim programom kao i pokretanjem šestomjesečne multimedijalne kampanje “Jedan”.

Ovom kampanjom UNHCR želi informisati javnost o problemima prisilno rasljenih i osoba bez državljanstva kroz slikovito predstavljanje njihovih ličnih priča i pod sloganom “I jedna izbjeglica bez nade je previše”. Partneri agencije koji uključuju vlade, donatore, nevladine organizacije, Angelinu Jolie i ostale ambasadore dobre volje UNHCR-a, pridružiće se ovim naporima, kao i izbjeglice u kolektivnim smještajima i urbanim centrima širom svijeta.

Za više informacija o obilježavanju Svjetskog dana izbjeglica širom svijeta i načinu na koji možete podržati “Jedan” kampanju, kliknite ovdje.