Na zahtjev RTRS-a odgođeno testno puštanje digitalnog signala u BiH

HomeVijestiBiH

Na zahtjev RTRS-a odgođeno testno puštanje digitalnog signala u BiH

U tri bh. grada: Danas počinje testno emitovanje digitalnog signala

Testno puštanje digitalnog signala za tri javna radio-televizijska emitera u Bosni i Hercegovini koje je bilo planirano za četvrtak, prolongirano je za prvu polovinu oktobra.

Ovakvu odluku donijelo je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH na zahtjev Radio-televizije Republike Srpske, nakon što su primili dopis iz tog entitetskog javnog emitera u kojem je predloženo prolongiranje termina testnog puštanja digitalnog signala za prvu polovinu oktobra.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je ranije, u saradnji sa tri javna emitera u BiH – RTRS, RTVFBiH i BHRT, najavilo puštanje testnog digitalnog signala za sutra, za područja Sarajeva, Banje Luke i Mostara.

“Sve tehničke i organizacione pretpostavke za taj događaj su bile osigurane, međutim na adresu Ministarstva komunikacija i prometa BiH stigao je dopis Radio-televizije Republike Srpske u kojem je predloženo da se ovaj termin prolongira i da se testno puštanje digitalnog signala odgodi za prvu polovinu oktobra. Ne ulazeći u razloge ovakvog zahtjeva, a u cilju zadržavanja korektnih odnosa Ministarstva komunikacija i prometa sa svim javnim emiterima, kao važnim učesnicima procesa digitalizacije, Ministarstvo je prihvatilo prijedlog RTRS-a da se testno puštanje digitalnog signala odgodi za prvu polovinu oktobra ove godine”, saopćeno je iz Ministarstva.

Na sastanku resornog ministra Ismira Juska sa generalnim direktorima triju javnih emitera, Belminom Karamehmedovićem iz BHRT-a, Draškom Milinovićem iz RSTRS-a i Džemalom Šabićem iz FTV-a, održanom 1. septembra 2016, bilo je dogovoreno da testno puštanje digitalnog signala bude obavljeno do kraja mjeseca, navode iz Ministarstva.

“Ministarstvo, kao nositelj cijelog projekta digitalizacije u BiH, još jednom ističe da su svi tehnički i organizacioni uslovi za puštanje testnog signala i okončanje prve faze digitalizacije ispunjeni i da će građani kao krajnji korisnici programa javnih RTV servisa na području Sarajeva, Banje Luke i Mostara sigurno dobiti testni digitalni signal u svojim domovima u prvoj polovini oktobra”, dodaje se u saopćenju uz napomenu da će javnost o terminu puštanja testnog digitalnog signala za područje Sarajeva, Banje Luke i Mostara biti blagovremeno obaviještena.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0