instant fap

Načelnik općine 22 godine i opet pobijedio!

Načelnik općine 22 godine i opet pobijedio!

Tajib Muminović na ovogodišnjim lokalnim izborima u BiH, održanim 2. oktobra, ponovo je izabran za načelnika Teočaka, a tu funkciju u kontinuitetu obavlja od 1994. godine.

Prije agresije na BiH, Teočak je bio u sastavu Općine Ugljevik, a sve vrijeme rata, pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine. Potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma 1994. godine i uspostavljanjem Federacije BiH i kantona, uspostavljene su i pozicije općinskih načelnika u svim općinama u FBiH.

U okviru tadašnjeg Tuzlansko-podrinjskog kantona, ustanovljena je i Općina Ugljevik sa sjedištem u Teočaku, dok je zvanično, Općina Teočak konstituirana 1998. godine, a Ugljevik pripada bh. entitetu Republici Srpskoj.

Dužnost načelnika Muminović je obavljao i četiri godine prije uspostave Općine Teočak.

˝Tadašnje prelazno općinsko vijeće izabralo me za načelnika u prelaznom periodu, koji je trajao do 1998. godine, odnosno do zvaničnog formiranja Općine Teočak. Nakon toga su u Teočaku održani zvanični izbori i izabran sam u redovnom mandatu, a ono 1994. godine bio je tzv. prelazni mandat˝, pojasnio je Muminović.

Bilo je to, prisjeća se, poslijeratno vrijeme. Sva infrastruktura bila je uništena, a kuće, vjerski objekti i škole bili su porušeni ili oštećeni. Tada je, kaže, osnovni cilj bio da se saniraju stambeni objekti i omoguće uslovi za život u ovoj lokalnoj zajednici.

Na pitanje da li je sumnjao da će ga na ovogodišnjim lokalnim izborima građani ponovo podržati, Muminović odgovara da, ako to nije neskromno reći, ništa osim pobjede nije ni očekivao.

Dobio je 2.233 glasova, odnosno ukupno 68,64 procenta ili 1.213 glasova više od Memše Čelikovića (SDP), svog jedinog protivnika.

˝Uglavnom, vidimo da su ljudi zadovoljni našim projektima i iz tog razloga i ja sam lično očekivao pobjedu. I ne samo ja, jer s obzirom na to da sam ujedno i predsjednik Općinskog odbora SDA, očekivao sam pobjedu ove stranke i za Općinsko vijeće i za načelnika˝, odgovara načelnik strateški važne općine, iz koje se vide i Drina i Sava, odnosno i Bijeljina i Brčko i još desetine kilometara, te neka semberska sela.

Prema posljednjem popisu stanovništva na 35 kvadratnih kilometara u ovoj općini živi nešto manje od 8.000 stanovnika. Ovogodišnji budžet Općine je 1,3 miliona KM, a u Teočaku djeluju srednja i osnovna škola sa tri područne, te policijska stanica, sve općinske i državne institucije, džamije, banke…

KOMENTARI