instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Nadprosječno toplo vrijeme do kraja sedmice, za vikend zahlađenje, ali to nije slom ljeta

Nadprosječno toplo vrijeme do kraja sedmice, za vikend zahlađenje, ali to nije slom ljeta

U naredna tri do četiri dana, temperature na području Bosne i Hercegovine će biti veće za 4 do 6 stepeni od višegodišnjeg prosjeka, što će u kombinaciji sa iznadprosječno toplom prvom polovicom mjeseca septembar učiniti vrlo toplim ili čak ekstremno toplim mjesecom zbog izraženih odstupanja koje smo imali u prvoj i koje ćemo imati u drugoj dekadi mjeseca.

 Sve i da treća dekada mjeseca septembra završi u prosječnim vrijednostima, što je po prvim nezvaničnim izgledima vjerovatnoća 55-60 posto, ovo će biti zasigurno jedan od toplijih septembara u Sarajevu u zadnjih petnaest godina.

Iako smo prošle godine sredinom septembra obarali državne temperaturne rekorde i mjerili temperature do čak 40 stepeni, ove godine septembar je znatno umjereniji, ali ne bi bio takav da nije visinske ciklone u Jonskom moru koja već osmi dan uveliko djeluje na vrijeme i u našoj zemlji koje se očitava u poslijepodnevnim lokalnim i kratkotrajnim nestabilnostima.

Da je kojim slučajem izostala ova ciklona, zasigrno bi imali jače vrućine.

PROGNOZA VREMENA OD 14. DO 18. SEPTEMBRA

Srijeda, 14. septembar

Jutro i prijepodne u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. Sredinom dana lokalni razvoj dnevne naoblake bit će izraženiji ponajviše u centralnom, jugoistočnom i istočnom dijelu Bosne kao i u Hercegovini upravo zbog tog utjecaja visinske ciklone sa juga Evrope, gdje se lokalno očekuje pojava kratkotrajnog lokalnog pljuska.

Na sjeveru zbog nešto malo jačeg utjecaja srednjoevropske anticiklone bit će većinom pretežno sunčano i većinom suho. Vjetar i dalje slab, istočnog i sjeveroistočnog smjera. Iznadprosječno toplo, jutarnje temperature većinom od 11 do 17, na jugu do 22 stepena. Najviše dnevne od 27 do 32 stepena.

Četvrtak, 15. septembar

Pretežno sunčano i vrlo toplo, nerijetko i vruće vrijeme. Danju uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodnevne nestabilnosti zbog slabljenja ciklone će u gotovo cijeloj zemlji izostati, a najveća vjerovatnoća za njih bit će planinska područja. Vjetar, slab do umjeren, u početku istočni. Danju, vjetar u okretanju na umjeren jugozapadni i zapadni.

Jutarnja temperatura od 13 do 17, na jugu do 22 stepena. Najviše dnevne od 27 do 33 stepena.

Petak, 16. septembar

Jutro i dio prijepodneva pretežno sunčano i toplo uz porast naoblake, ponajprije na sjeveru i sjeverozapadu zemlje. Kako ćemo se nalaziti pred samom ciklonom, poslijepodne uslijedit će predfrontalna oblačnost koja će donositi pljuskove većinom zapadnim, sjeverozapadnim, jugozapadnim i sjevernim područjima, dok bi na krajnjem istoku zemlje veći dio dana bilo suho. Vjetar povremeno umjerene jakosti jugozapadnog i zapadnog smjera. Jutarnje temperature od 14 do 18 stepeni, na jugu do 22 stepena. Najviše dnevne od 27 do 33 stepena.

Subota, 17. septembar

Umjereno do pretežno oblačno vrijeme u cijeloj zemlji te malo svježije u odnosu na jučerašnji dan. Poslijepodne u cijeloj zemlji sa povremeno slabom kišom i kraćim pljuskovima koji neće biti obilni. Navečer, u noći subote na nedjelju, odmicanjem toplog sektora od naših krajeva dalje na istok, sa sjevera će uslijediti dodatni pad temperature. Vjetar, slab do umjeren, južni i jugozapadni, navečer vjetar u okretanju na povremeno umjeren sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 13 do 17 stepeni, na jugu do 22 stepena.

Najviše dnevne od 22 do 27, na jugu i istoku zemlje do 30 stepeni.

Nedjelja, 18. septembar

Pretežno oblačno sa kišom i hladnije u odnosu na prošle dane. Vjetar, umjeren, sjeveroistočni i istočni. Jutarnje temperature od 11 do 15, na jugu do 19 stepeni. Najviše dnevne od 16 do 23, na jugu do 26 stepeni. Navečer će uslijedit dodatni pad temperatura.

SINOPTIKA

Srednjoeuropska anticiklona sa poljem povišenog vazdušnog pritiska nad Njemačkom uslovljava period iznadprosječno visokih temperatura i dalje djeluje nad većim dijelom centralne, zapadne i sjeverne Evrope, a u zapadnoj visinskoj struji pritječe topao zrak.

Na istoku i jugoistoku polje sniženog vazdušnog pritiska sa centrom u Jonskom moru i dalje polahko slabi, ali i dalje u svojoj istočnoj i jugoistočnoj struji povremeno u oslabljenim valovima šalje kraće lokalne i ne odveć jake nestabilnosti na područje Makedonije, Albanije, juga Hercegovine te centralne Bosne.

U četvrtak, a naročito u petak, nad Bosnom i Hercegovinom očekuje se izražena advekcija izrazito tople vazdušne mase koja će u umjerenoj jugozapadnoj struji sa područja Afrike dovlačiti iznimno topao i sve vlažniji vazduh kao direktna posljedica pozicije naših krajeva ispred toplije strane ciklone.

KOMENTARI