instant fap

Nagle promjene vremena

U Hitnoj Službi doma zdravlja Sanski Most došlo je do blagog povećanja pacijenata u odnosu na prethodne dane, a uzrok su nagle promjene vremena koje utiču prvenstveno na zdravstveno stanje bolesnika koji boluju od teških, hroničnih i iscrpljujućih oboljenja, tako što im se pojačavaju tegobe.

Ljekari naglašavaju, kod reumatskih oboljenja javljaju se bolovi u zglobovima, otežano kretanje, tromost, a kod srčanih zamaranja i bol u grudima. Pacijenti sa disajnim problemima imaju otežano disanje, zamaranje, preznojavanje i loš san. Pacijenti sa psihičkim problemima imaju češće nesanice, nervozni su, često se žale na tjelesne tegobe i bolove. Nagle promjene temperature i vlažnosti vazduha često izazivaju i migrenske napade.
Kako su nas informisali iz  Hitne službe,  u posljednja 24 sata ljekarsku pomoć zatražila su  32 naša sugrađana. Zbog promjene vremena iz toplog u hladno, bilo je onih pacijenata koji su se uglavnom žalili na glavobolje i vrtoglavice, što je posljedica skoka krvnog pritiska usljed promene vremena. Ljekari naglašavaju, da nagle klimatske promjene, koje su sve prisutnije i na našem podneblju, utiču i na zdrave ljude. Osjećaj umora, nesanica, glavobolja, uznemirenost, najčešći su problemi koji nastaju zbog nagle promjene vremena iz toplog u hladno. Ljekarsku pomoć većinom traže astmatičari  i pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom. Njima se savjetuje redovno uzimanje propisane terapije i izbjegavanje fizičkih napora.
Ljekari naglašavaju, da sve češće oscilacije temperaturnih vrijednosti poslednjih godina postaju dio naše svakodnevnice. Zato je potrebno preduzeti odredjene korake kako bi  se lakše prilagodili ovim novim klimatskim uslovima. Hrana je veoma bitna tokom pomenutih teških dana, a ljekari savjetuju da se tada poveća unos voća i povrća, ali i tečnosti.

KOMENTARI