instant fap

Nagrade najuspješnijim poljoprivrednicima

Ovogodišnja tradicionalna manifestacija „Dani poljoprivrede“, koja je održana sedmi put u povodu obilježavanja Dana općine Sanski Most, završena je sinoć dodjelom nagrada i priznanja najuspješnijim poljoprivrednim proizvođačima.

U sklopu ovogodišnje manifestacije održana je izložba poljoprivrednih proizvoda pod nazivom „Domaće je najbolje“, sajam krupne stoke i predavanje o vođenju poljoprivrednog gazdinstva. Manifestacija je okončana druženjem koje je priređeno za sanske poljoprivrednike te dodjelom priznanja i nagrada najuspješnijima. Prisutnima se obratila Mevlida Deumić, načelnik službe za razvoj, poduzetništvo i resurse, naglasivši kako manifestacija ima za cilj afirmaciju i promociju domaće poljoprivredne proizvodnje. Prisutne poljoprivredne proizvođače pozdravili su i direktor Veterinarske stanice Sanski Most, Izet Kovačević te predsjednik Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika, Husein Selimović.

Za najboljeg proizvođača mlijeka u općini Sanski Most proglašen je Ermin Šarčević iz Čaplja koji je za prvih osam mjescei ove godine proizveo oko 120 hiljada litara mlijeka. Šarčević posjeduje 70 grla krupne stoke, od čega 35 muznih krava. Najuspješniji poljoprivredni proizvođač u zatvorenom prostoru je Senada Kubat, koja posjeduje dva savremena plastenika površine oko 500 metara kvadratnih u kojima uzgaja paprike i paradajz. Najbolji potvrlar na otvorenom prostoru  je Sinanbegović Dževad, kojem je uručeno priznanje, a za najboljeg voćara proglašen je Enes Kobašlić, predsjednik udruženja voćara „Zelenika“.

Na površini od oko 1,5 hektara Kobašlić je 2004. Godine zasadio 2100 različitih sadnica voća, a ove godine svoj voćnjak je obogatio za još 1400 stabala. Najbolji proizvođač kukuruza je opet Ermin Šarčević, poljoprivrednik iz Čaplja, dok je najuspješniji pčelar Asmir Lišančić. U kategoriji uzgoja stoke nagrađeni su Ibrahim Kumalić u kategoriji muznih krava, zatim farma „Tatarević“ u kategoriji rasplodnih junica te u konkurenciji autohtone buše, Fikret Ibradžić. Za najuspješnijeg proizvođača tovne junadi proglašen je Naim Šarčević, a u kategoriji bosanskih radnih konja, Zijad Zukić. Najuspješniji proizvođač ovaca je Anes Ramić.

Nagrade su dodijeljene i registrovanim obrtničkim djelatnostima, a zahvalnice kolektivima, ustanovama i pojedincima koji su doprinijeli razvoju poljoprivredne proizvodnje. Ono što posebno treba istaći jeste da se većina nagrađenih poljoprivrednih proizvođača odrekla svojih nagrada u korist nedavno preminulog kolege, Mehmeda Halilovića, iza kojeg su ostali supruga i četvoro djece.

Svi poljoprivredni proizvodi, koji su izloženi tokom manifestacije donirani su javnoj kuhinji koja djeluje u sklopu nevladine organizacije „Feniks“ te socijalno pedagoškoj zajednici u Vrhpolju u kojoj borave djeca bez roditeljskog staranja. Veoma uspješan organizator ovogodišnje manifestacije „Dani poljoprivrede“ bila je općinska služba za razvoj, poduzetništvo i resurse…

KOMENTARI