Nagrade u Sloveniji za sanski med

HomeLokalne temeSanski Most

Nagrade u Sloveniji za sanski med

Na imanju Ilijaza Ramića ruža procvjetala u novembru

Pčelar Ilijaz Ramić, iz Došaca, nedaleko od Sanskog Mosta, osvojio je zlatnu medalju i prvo mjesto na prestižnom takmičenju pčelara koje je održano u slovenačkom gradu Semiču.

Radi se o prestižnom internacionalnom takmičenju koje svake godine okupi veliki broj proizvođača meda. Ramić je osvojio prvu nagradu u kategoriji livadskog meda, a treba istaći kako su vrijedne nagrade i priznanja osvojili i drugi pčelari iz Sanskog Mosta koji su sudjelovali na ovom natjecanju.

Ono što treba istaći je da su svi uzorci meda bili podvrgnuti detaljnoj analizi kvaliteta i naučnoj analizi. Također, zanimljivo je kako je Ramić i u proteklim godinama osvajao vrijedne nagrade i priznanja za kvalitet svoga meda, a prošle godine zlatnu medalju osvojio je na takmičenju pčelara koje je održano u glavnom gradu Austrije, Beču.

Ramić kaže kako je posvećen isključivo proizvodnji prirodnog i zdravog meda, a ispašu pčela obavlja u čistoj i netaknutoj prirodi, na livadama u čijoj blizini nema vještačkih i hemijskih oprašivanja koja bi ugrozila kvalitet i zdravstvenu ispravnost meda.

Kaže kako košnice drži na dvije lokacije, od kojih se jedna nalazi na imanju iznad Došaca, dok je druga u blizini sela Kozin. Za uspjeh u pčelarstvu, kako kaže Ramić, potrebno je puno ljubavi i truda. Ističe kako je briga o pčelama velika obaveza kojoj uspjeva da se posveti i pored toga što je zaposlenik općinske administracije. Ramić kaže kako mu pčelarstvo predstavlja dozu istinskog duševnog odmora i relaksaciju od svakodnvenih poslovnih obaveza.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0