instant fap
NaslovnicaSanski Most

Nagrađeni sanski heroji

Nagrađeni sanski heroji

 

Trojica sanskih humanista proteklog vikenda su nagrađeni za višestruko darivanje najdragocjenije tečnosti.

Naime, u organizaciji Crvenog križa Federacije BiH u proteklu subotu su u Gračanici održani  5. Federalni susreti dobrovoljnih davalaca krvi. Na manifestaciji su pored ukazivanja na značaj dobrovoljnog darivanja krvi uručena i najviša priznanja Crvenog križa FBiH višestrukim davaocima krvi. Ove godine 14 dobrovoljnih davalaca krvi je primilo „Zlatni znak“ za 100 i više darivanja, dok je „Srebrenu plaketu“ za 50 i više darivanja dobilo 140 davalaca krvi iz Federacije BiH . Među nagrađenima su i trojica Sanjana Albert Grgić, Samir Huzeirović i Emir Veletanlić, koji su dobitnici srebrenih plaketa za darovanu krv više od 50 puta.
Crveni križ Federacije BiH je svim  davaocima krvi u BiH uputio je čestitke i zahvalnost za istinsku humanost koju svakodnevno pokazuju davanjem krvi i tako spašavaju bolesne i povrijeđene osobe.
Iz Crvenog križa FBiH podsjećaju, da je globalna kampanja Svjetske zdravstvene organizacije u 2012. godini fokusirana je na davaoce krvi pod sloganom “Svaki davalac krvi je heroj” s idejom da svako od nas može postati heroj ukoliko daruje krv.  Ovogodišnjim motom nastoji se odati počast tihim i anonimnim herojima –  davaocima krvi, ali i ohrabriti i podstaći ljude, u cijelom svijetu, da se odvaže na čin dobrovoljnog i redovnog davanja krvi.

Davanje krvi u BiH, kao i u cijelom svijetu, zbog smanjivanja broja  davalaca krvi, postaje sve veći društveni problem. Imajući to u vidu Crveni križ FBiH izradio je ove godine promotivni spot radi animiranja stanovništva da dobrovoljno da krv.  “Kroz strukturu, koju čini deset organizacija Crvenog križa kantona i 79 organizacija Crvenog križa općina, godišnje organizira oko 442 akcije prikupljanja krvi u kojima sudjeluje 19.069 davalaca. Tokom godine se u akcijama prikupi 19.211 jedinica krvi”, navode iz Crvenog križa FBiH.